Česká diplomacie truchlí. Zemřel "jeden z nejlepších" Martin Povejšil (†62)

Martin Povejšil

Autor: Jan Hrabě

8. srpna 2023 15:00

Černínský palác se vyrovnává s úmrtím dalšího významného diplomata. Ve věku 62 let zemřel Martin Povejšil, který pracoval jako vrchní ředitel sekce bezpečnostní a multilaterální. Informaci o jeho skonu potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v úterý odpoledne.

"S velikou bolestí jsem přijal zprávu o úmrtí jednoho z nejlepších diplomatů, kterého naše země kdy měla, Martina Povejšila," napsal Lipavský na sociální síti X. Povejšil pro něj byl váženým kolegou, vzorem a člověkem, kterému naslouchal. 

"Vážil jsem si ho pro jeho upřímnost, rozvahu i rozhodnost. Pro českou diplomacii odvedl obrovský kus práce na poli bezpečnosti, v NATO, v EU, ve Španělsku a Chile. Myslím teď především na jeho rodinu, která mu byla při jeho práci pro Českou republiku oporou," dodal ministr. 

Povejšil po absolvování gymnázia krátce pracoval jako knihovník. Následně studoval na filozofické fakultě olomoucké Univerzity Palackého. Po sametové revoluci byl přijat na ministerstvo zahraničních věcí, kde pokračoval i po rozdělení federace. 

V letech 1994 až 1998 například působil jako první český velvyslanec v Chile. Po návratu byl dva roky vrchním ředitelem sekce evropských zemí. Mezi lety 2000 až 2004 zastával velvyslanecký post ve Španělsku a Andoře. Před nástupem do čela sekce bezpečnostní a multilaterální zastupoval Česko při NATO i Evropské unii. 

Témata: Martin Povejšil úmrtí Jan Lipavský ministerstvo zahraničí