Česká armáda bude mít F-35, vláda rozhodla o nákupu

F-35, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

27. září 2023 16:44

Česko pořídí pro armádu 24 nadzvukových letounů F-35, rozhodla vláda. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) tak učinila na základě doporučení ozbrojených sil. Celková výše investice má dosáhnout 150 miliard korun. 

Fiala zmínil, že armáda od předchozí vlády správně dostala zadání, aby zpracovala analýzu nejlepší varianty posílení vzdušných sil. "V porovnání schopností letounů a jejich životnosti s cenou neexistuje lepší řešení pro plnění úkolů taktického letectva Armády ČR na příští desítky let. Našim spojencům tím říkáme, že bereme obranu naší země vážně a že s námi mohou počítat," uvedl premiér na sociální síti X.

Předseda vlády připomněl, že nejde jen o samotná letadla. "Jde o zásadní technologický skok pro rozvoj armády, ale také pro českou ekonomiku a akademickou i technologickou sféru, protože F-35 znamená také přístup k nejmodernějším technologiím na planetě," dodal.

"Velmi si vážím toho, že slova programového prohlášení bereme všichni vážně a skutečně platíme dluhy, které vůči naší vlastní obraně a bezpečnosti za uplynulá desetiletí vznikly," sdělila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

Náčelník generálního štábu Karel Řehka ocenil, že vláda dala na doporučení armády. "Stroje 5. generace jsou jediné, které mohou obstát na bojištích budoucnosti a které zároveň budou zárukou, že se v případě potřeby dokážeme společně s našimi spojenci efektivně bránit vnější agresi," podotkl. 

"Hlavními vlastnostmi F-35 jsou kombinace minimální viditelnosti pro radary a schopnost v reálném čase sbírat a zpracovávat data, která umí distribuovat těm, kteří je potřebují. Důležitá je také vysoké ochrana posádky a obrovský potenciál pro další rozvoj," pokračoval Řehka. 

Černochová připomněla, že nabídka činí necelých pět miliard dolarů, přičemž k úhradě dojde mezi lety 2024 až 2034. V Česku půjde dalších 44 miliard korun na stavební úpravy základny v Čáslavi, palivo či přípravu personálu. Celkově tak půjde o investici za 150 miliard korun. 

Témata: F-35 Joint Strike Fighter Armáda České Republiky Vláda ČR Petr Fiala (ODS)