Čaputové ještě před volbami došla trpělivost s Ficovými útoky. Expremiéra žaluje

Zuzana Čaputová

Autor: Jan Hrabě

14. září 2023 9:15

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ve středu podala žalobu na expremiéra Roberta Fica kvůli ochraně osobnosti. Důvodem jsou lži a vymyšlená obvinění, která se o hlavě státu šíří, uvedl prezidentský palác. Slovensko čekají na konci září předčasné parlamentní volby. 

"Prezidentka si je vědoma toho, že jako veřejně činná osoba je povinna snášet vyšší míru kritiky. Není však povinna snášet stupňující se veřejné šikanování a bezdůvodné obviňování z porušování ústavy, zákonů, či služby jiné moci. Takovou rétoriku bez faktických základů považuje za vědomé zneužívání svobody projevu k vyvolávání nenávisti vůči její osobě," uvedl palác. 

Čaputová je přesvědčena, že Fico šířením lží zasahuje do jejích osobnostních práv v takové míře, že jedinou možnou ochranou je žaloba. Hlava státu se obává, že mezi sympatizanty expremiéra by se mohli najít jedinci, kteří vyhrotí verbální útoky až k fyzickému násilí. 

Palác poznamenal, že prezidentka podáním žaloby nechrání primárně sebe, ale především instituci, kterou zastupuje, a celou slovenskou společnost. "Je přesvědčená, že každá společnost, ve které zvítězí lži a nenávist, je ohrožená," dodal úřad. 

Fico v reakci nařkl Čaputovou z toho, že opět jasně zasahuje do předvolební kampaně. "Dává tím najevo, že stojí za Progresivním Slovenskem," konstatoval podle TASR s tím, že hlava státu podle něj podepsala nevýhodnou smlouvu s USA a zmařila referendum. 

Na Slovensku dnes došlo k dalšímu konfliktu mezi politiky poté, co expremiér Igor Matovič narušil tiskovou konferenci Ficova hnutí SMER. Slovní konfrontace mezi ním a bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem přerostla i ve vzájemné fyzické výpady.

U našich sousedů aktuálně probíhá kampaň před předčasnými parlamentními volbami, které jsou vyhlášeny na 30. září. Politická krize v zemi nastala po pádu vlády Eduarda Hegera a konci předchozího Matovičova kabinetu. Podle srpnového průzkumu by volby do Národní rady vyhrál SMER s necelými 18 procenty, zatímco koalice OĽANO by získala 7,1 procenta. 

Témata: Zuzana Čaputová Robert Fico soudy Slovensko