Bilance povodní 2024: Nejméně tři mrtví a tisíce evakuovaných! Vláda chce pomoci

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

17. září 2024 10:58

Vláda je připravena poskytnout dostatečné finanční prostředky na obnovu oblastí zasažených povodněmi. Po mimořádném jednání vlády to v pondělí oznámil premiér Petr Fiala.

Financování rekonstrukce postižených oblastí bude mít na starosti pracovní skupina pod vedením ministra financí Zbyňka Stanjury. „Pro nás je klíčové nastavit funkční, jednoduchý a jednotný systém financování obnovy postižených území,“ uvedl Fiala a zdůraznil význam spolupráce mezi státem, kraji, obcemi a pojišťovnami. Podle premiéra bylo v pondělí nahlášeno více než 9000 pojistných událostí.

Premiér ocenil nabídky pomoci od několika států. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského nabídlo pomoc například Slovensko, Německo, Spojené státy a Ukrajina. Fiala jednal s polským premiérem Donaldem Tuskem o spolupráci záchranných jednotek a využití prostředků EU k řešení následků povodní. Také telefonoval s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Předseda vlády rovněž potvrdil, že krajské a senátní volby, plánované na tento pátek a sobotu, proběhnou v řádném termínu. „Nejen proto, že odklad by byl velmi komplikovaný, ale i proto, že jsme přesvědčeni, že volby dokážeme zajistit,“ uvedl Fiala po konzultacích s odborníky a lidmi z terénu.

Premiér také pochválil fungování krizového řízení a uvedl, že poprvé v historii začala Česká republika přijímat preventivní opatření ještě před samotným vznikem povodní. „V první fázi jsme se zaměřili na přípravu, vytváření retenčních prostor v nádržích a aktivaci krizového řízení. Druhá fáze zahrnovala záchranu životů a nyní nás čeká třetí fáze, likvidace a vyčíslení škod,“ vysvětlil.

Podle Fialy bylo evakuováno 13 500 lidí a zachráněno více než 600 osob. Tři lidé zemřeli a sedm osob je stále pohřešováno. Premiér označil za nejkritičtější situaci v Ostravě, kde došlo k přetržení hráze, a složitá situace přetrvává i v jižních Čechách. Během úterý by mělo pršet zejména na jihu a jihozápadě země, ale v dalších dnech se očekává příznivější počasí. 

Témata: povodně září 2024 Vláda ČR Petr Fiala (ODS) Povodně