Bankovka s Petrem Pavlem představena. Peníze půjdou na charitu

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Autor: Pavel Krejčí

14. března 2024 8:26

Nadační fond Evy Pavlové představil vlastní charitativní pamětní list v podobě bankovky. Prezident Pavel projekt podpořil souhlasem s využitím jeho podobizny. Výtěžek mezi potřebné rozdělí správní rada nadačního fondu.

Jako motiv pro prezidentskou bankovku zvolil nadační fond téma „10 milionů.“ Myšlenka odkazuje na počet obyvatel a přání prezidenta Pavla symbolicky vyzdvihnout silné stránky všech Češek a Čechů - schopnost spojit se a pomoci těm, kdo jsou v nouzi. I proto byl do designu zapracován seznam křestních jmen všech obyvatel země.

Snahu spojovat občany a upozorňovat na pozitivní příklady si prezident Pavel při nástupu do funkce vytyčil jako jeden z dlouhodobých cílů. ,,Když jsem slyšel poprvé myšlenku o vzniku tohoto předmětu s mou podobiznou, trochu jsem se zalekl. Říkal jsem si, čím méně portrétů a různých předmětů, tím méně útoku ve smyslu vytváření kultu osobnosti, což mi bylo vždy cizí. Ale když jsem slyšel myšlenku, že sběratelské bankovka pomůže nadačnímu fondu mé ženy, souhlasil jsem. Jsem rád, že umožníme existenci nebo pokračování některým projektům, které pomáhají spoustě lidí,“ řekl prezident Petr Pavel.

Cílem tohoto projektu je co nejvíce podpořit vznikající nadační fond paní Evy Pavlové, který se věnuje podpoře nejzranitelnějších skupin obyvatel - dětí, seniorů, samoživitelek a samoživitelů. Na webových stránkách www.pavlovaeva.cz naleznete více informací.

Čtěte také

Výtěžek z prodeje pamětního listu v podobě bankovky tedy i proto zamíří do oblasti projektu Evy Pavlové s názvem „Zdravější rodiny“, zaměřené na pomoc dětem, seniorům, samoživitelkám a samoživitelům. Jako jeden z prvních konkrétních projektů, který nadační fond podpoří, je pořízení pacientských simulátorů, a to konkrétně modelů dětí, batolat a novorozenců, jako učebních pomůcek do těch zařízení, kde je to nejvíce potřeba.

Bankovku zdobí text odkazující na význam vzájemné sounáležitosti a podpory. Její tisk připravila Státní tiskárna cenin. Má řadu ochranných prvků a vychází v pěti sériích po 2000 kusech označených P, A, V, E, L. Bankovku lze zakoupit přes speciálně zřízené internetové stránky www.desetmilionusrdci.cz. Cena jednoho kusu je 3 500 Kč včetně DPH.

„Výrobě pamětního listu v podobě bankovky jsme věnovali spoustu energie a úsilí. Podíleli se na něm naši nejlepší zaměstnanci od rytce, tiskařů a dalších spolupracovníků. Použili jsme materiály, barvy, tiskové techniky, ochranné prvky, které využíváme na výrobě skutečných bankovek. Věřím, že všechny tyto indicie napomůžou zájmu ze strany nejen sběratelů a podpoří tak dobrou věc“, doplnil Tomáš Hebelka, generální ředitel Státní tiskárny cenin.

Za nadační fond projekt řídí Josef Blaho, za supervizi odpovídá Eva Ridvalová a Kateřina Hejhalová. Realizátorem projektu je Jitka Větrovská ze společnosti VDN Promo. Koncept pro sběratelskou bankovku vytvořil kreativní tým ve složení Petr Štěpán, Richard Kolbe a Martin Klčo. Design bankovky připravil Michal Šindelář, Petr Štěpán a Tomáš Brousil. Autory fotografické předlohy jsou J3T - Jana Jabůrková a Jiří Turek, autorem portrétu je Martin Srb. Za realizací projektu stojí společnost VDN Promo

Témata: Petr Pavel