Babiš si zahrál na prezidenta. V projevu sepsul vládu, Fiala ihned vrátil úder

Andrej Babiš

Autor: Jan Hrabě

2. ledna 2024 17:37

Expremiér Andrej Babiš (ANO) sice před rokem neuspěl ve volbách hlavy státu, přesto přednesl stejně jako jeho přemožitel Petr Pavel svůj novoroční projev. Video s řečí zveřejnil na sociálních sítích. Babiš zkritizoval vládu premiéra Petra Fialy (ODS), který již na slova opozičního lídra reagoval. 

Babiš v úvodu připomněl úspěchy svého kabinetu. Zmínil snižování daní lidem i firmám či zvyšování důchodů. Během působení současné vlády klesla občanům životní úroveň a znehodnotily se jim úspory, podotkl lídr opozice. "Reálné mzdy u nás propadly nejvíce ze všech vyspělých zemí," pokračoval. 

"Nikdy v dějinách jsme neměli tak arogantní, amatérskou a neschopnou vládu v čele s naprosto nekompetentním premiérem," konstatoval předseda hnutí ANO a premiéra označil za člověka zcela odtrženého od reality. 

Podle expremiéra každopádně Česko tohle období přečká. "Jako národ jsme přežili už spoustu pohrom, proto nepochybuji, že se oklepeme i z Fialovy vlády," dodal Babiš. 

Podle premiéra Fialy šlo o předvolební projev plný lží, strašení a populistické demagogie. "Stručně shrnuto: Jeho vláda prý všem všechno dala a naše vláda jen bere. Pravda je taková, že naše vláda už dva roky uklízí tu spoušť, kterou zde Babišova vláda zanechala," napsal na síti X. 

Lídr občanských demokratů připomněl, že za mandátu Babišova kabinetu rostlo historickým tempem zadlužení země, přičemž neprobíhaly žádné inovace ani zásadní reformy, například ta důchodová. "Zůstala jen spousta prázdných slibů," poznamenal. 

"A když se nám tuto zemi konečně daří dávat dohromady, tak Andrej Babiš opět zkouší šířit beznaděj, strach a nenávist. Ale skutečnost je jiná. Letošní rok bude rokem zkrocených dluhů, nízké inflace a naděje. Ať se to populistům líbí, nebo ne," dodal Fiala. 

Témata: Andrej Babiš Petr Fiala (ODS) Vláda ČR