Apple v nesnázích: Francie zkoumala iPhone 12 a stáhla ho z prodeje. Proč?

Apple

Autor: Pavel Krejčí

14. září 2023 20:59

Francie v úterý nařídila pozastavení prodeje mobilních telefonů iPhone 12, které podle úřadů vyzařují příliš mnoho elektromagnetické radiace. Po technologické společnosti Apple, která téhož dne odhalovala nové modely telefonů či hodinek, zároveň chce, aby opravila existující přístroje. 

Regulátor ANFR sdělil firmě, že pokud nebude schopna záležitost vyřešit aktualizací softwaru, musí svolat všechny telefony, které se ve Francii prodaly. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom dříve mírnila obavy zákazníků, když uvedla, že neexistují důkazy o škodlivosti záření přístroje pro člověka.

Apple řekl BBC, že zpochybnil závěry francouzských úřadů, když mimo jiné poskytl vlastní laboratorní výsledky, včetně těch nezávisle zpracovaných třetí stranou. Technologický gigant dodal, že model iPhone 12 je v souladu s limity nastavenými ve světě.

iPhone 12 se poprvé objevil na trhu v září roku 2020 a dodnes se prodává po celé zeměkouli. V České republice je přístroj s pamětí o velikosti 64 GB k mání za ceny kolem 15 tisíc korun. 

Apple v úterý představil nový model iPhone 15, který dostane zaoblený hliníkový rám, záda z tvrzeného skla a OLED displej o světlosti 1 600 nitů, na slunci 2 000 nitů. Verze Pro a Pro Max budou vyrobené z leteckého titanu.

Jednou z klíčových změn u nové řady oblíbených iPhonů bude přechod k nabíječce typu USB-C. Firma dosud využívala vlastní adaptér známý jako Lightning. Nicméně loni Evropská unie schválila nařízení, které požaduje, aby výrobci od podzimu příštího roku používali výhradně kabely a konektory typu USB-C.

Témata: apple iphone