Apple oznámil, jak vyřeší "francouzský" problém mobilu iPhone 12

iPhone, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

17. září 2023 21:42

Apple v reakci na zjištění francouzských úřadů připraví aktualizaci pro mobilní telefony iPhone 12, aby přístroje nevyzařovaly příliš mnoho elektromagnetické radiace. Paříž by pak mohla obnovit prodej tohoto modelu v zemi. 

Ministr Jean-Noel Barrot podle BBC uvedl, že Apple připraví softwarový update pro francouzské uživatele. K dispozici by měl být v následujících dnech. Technologický gigant sdělil, že aktualizace se bude týkat pouze uživatelů ve Francii. Barrot dodal, že regulátor následně otestuje, zdali update pomohl vyřešit problém. 

Francouzský regulátor ANFR dříve sdělil společnosti, že pokud nebude schopna záležitost vyřešit aktualizací softwaru, musí svolat všechny telefony, které se ve Francii prodaly. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom dříve mírnila obavy zákazníků, když uvedla, že neexistují důkazy o škodlivosti záření přístroje pro člověka.

Apple původně řekl BBC, že zpochybnil závěry francouzských úřadů, když mimo jiné poskytl vlastní laboratorní výsledky, včetně těch nezávisle zpracovaných třetí stranou. Technologický gigant dodal, že model iPhone 12 je v souladu s limity nastavenými ve světě.

Zkoumat telefon však následně začaly i další země, konkrétně Belgie, Nizozemsko a Německo. Například Brusel uvedl, že vláda požádala regulátora, aby prozkoumal, zda představuje zdravotní riziko. Nizozemská agentura RDI sdělila, že kontaktovala firmu, zatímco uklidnila uživatele, že nejde o akutní bezpečnostní riziko. Podle německých úřadů může francouzské vyšetřování vést k zavedení nových opatření pro celou Evropskou unii.

iPhone 12 se poprvé objevil na trhu v září roku 2020 a dodnes se prodává po celé zeměkouli. V České republice je přístroj s pamětí o velikosti 64 GB k mání za ceny kolem 15 tisíc korun. 

Témata: apple iphone Francie