Apple iPhone 12: Problém s radiací řeší i další země. Kdo se přidal k Francii?

iPhone, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

15. září 2023 15:44

Potíže technologického giganta Apple s jedním ze starších modelů mobilního telefonu iPhone nekončí. K Francii se přidaly další tři evropské státy, které chtějí zkoumat, zdali přístroje nevyzařují příliš mnoho elektromagnetické radiace. Informovala o tom BBC.

Konkrétně jde o Belgii, Nizozemsko a Německo. Například Brusel uvedl, že vláda požádala regulátora, aby prozkoumal, zda iPhone 12 představuje zdravotní riziko. Nizozemská agentura RDI sdělila, že kontaktovala firmu, zatímco uklidnila uživatele, že nejde o akutní bezpečnostní riziko. Podle německých úřadů může francouzské vyšetřování vést k zavedení nových opatření pro celou Evropskou unii.

Francouzský regulátor ANFR sdělil společnosti, že pokud nebude schopna záležitost vyřešit aktualizací softwaru, musí svolat všechny telefony, které se ve Francii prodaly. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom dříve mírnila obavy zákazníků, když uvedla, že neexistují důkazy o škodlivosti záření přístroje pro člověka.

Apple řekl BBC, že zpochybnil závěry francouzských úřadů, když mimo jiné poskytl vlastní laboratorní výsledky, včetně těch nezávisle zpracovaných třetí stranou. Technologický gigant dodal, že model iPhone 12 je v souladu s limity nastavenými ve světě.

iPhone 12 se poprvé objevil na trhu v září roku 2020 a dodnes se prodává po celé zeměkouli. V České republice je přístroj s pamětí o velikosti 64 GB k mání za ceny kolem 15 tisíc korun. 

Témata: apple iphone