Velký přehled: Co dnes nabídne v jednotlivých městech Noc vědců?

Noc vědců, foto: Imrich Veber

Autor: ČTK

30. září 2022 15:44

Do jedné z nejmodernějších piteven v Česku, nejtišší místnosti v Praze či mongolské jurty lidé nahlédnou při dnešní Noci vědců. Jen v Praze festival, jehož letošním tématem jsou smysly, nabídne desítky akcí - včetně smyslových testů, her a netradičních ochutnávek. Část programu bude on-line.

Moderní pitevnu si lidé projdou na 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. "Prohlédnete si nejen pitevní sály ale také přípravnu těl i chirurgický sálek s virtuálním pitevním stolem a ultrazvukem," uvedli zástupci univerzity v tiskové zprávě. Zájemci nahlédnout i do útrob 3D modelu člověka a mohou si nechat vyšetřit své smysly. Na Albertově pak bude nabídka drinků na molekulárním baru. Experti tam ale popíší i podvodné fyzikální pokusy na internetu nebo jak počasí působí na smysly člověka.

V budově Akademie věd ČR (AV) na Národní třídě zazní skryté zvuky knih, zavoní bouřka a experti poodhalí některé způsoby šifrování zpráv. V dejvickém Ústavu organické chemie a biochemie se rozezní různé chemické látky a návštěvníci projdou čichovou a hmatovou "laboratoří" i tajemnými chodbami ústavu.

Zkoušky smyslů připraví i v krčském Ústavu experimentální medicíny AV, kde lidé spatří věci běžným okem neviditelné pomocí pokročilých mikroskopů. Mikrosvět přiblíží také vědci na Fyzikálním ústavu AV v Ládví, kde mohou děti vyrazit i na zábavnou výpravu "do nitra hmoty". Na Střeleckém ostrově pak dnes vyroste mongolská jurta provoněná dobrým čajem. Večer tam zahraje koncert arabská folková kapela. Program připravil Orientální ústav AV.

Na ČVUT v Dejvicích zpřístupní bezodrazovou komoru - nejtišší místo v hlavním městě. Návštěvníci si tam zkusí ale i simulátor formule a letového provozu, rádiový orientační běh a mimo jiné se seznámí i s roboty.

V Národním zemědělském muzeu na Letné bude lesnická stezka při níž si lidé otestují své smysly pozorováním hmyzu pod lupou a očicháváním rostlin. Na České zemědělské univerzitě v Suchdole je v plánu hra s ochutnávkou tropického ovoce a poznávacího kvízu esenciálních olejů a koření. V plánu jsou ale i procházky herbáriem, potravinářským pavilonem a školním pivovarem.

Na Vysoké škole chemicko-technologické v Dejvicích si vědci připravili přednášky o psích smyslech a ukázku hasičských technologií, zájemcům ale přiblíží i řadu zajímavostí o různých potravinách a pochutinách.

V ďáblické hvězdárně se pak děti i dospělí pustí do experimentů s vodou a vystřelí si "raketu" z PET lahve. Pokusy budou také v pražském planetáriu a pozorování oblohy, i exkurze budovou, je pak na programu ve Štefánikově hvězdárně na Petříně. Ve Výzkumném ústavu pivovarnickém a sladařském, který sídlí na Novém Městě, se lidé dozví, a také okusí, jak špatné skladování škodí chuti piva.

Noc vědců se koná od roku 2005. Zapojují se do ní desítky institucí v Česku - výzkumné instituce, vysoké školy, science centra, hvězdárny i vzdělávací spolky. Akci koordinuje Ostravská univerzita a Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě.

Do příprav Noci vědců se v Brně zapojilo 12 institucí, tématem jsou smysly

Brněnské laboratoře a výzkumná pracoviště ožijí v pátek večer díky exkurzím, zábavným pokusům a dalším akcím zaměřeným na téma lidských smyslů. Do příprav Noci vědců se zapojilo 12 institucí. Zájemci se všude dostanou zdarma, jen na vybraných místech je doporučená předchozí registrace. Podrobný program zveřejnili pořadatelé na webu.

Až 80 procent vjemů zprostředkovává člověku zrak, nabídka Noci vědců tak nemůže tento smysl opomíjet. Univerzita obrany láká na seznámení s vojenskými optickými přístroji a zaměřovači. Zábavní vědecký park Vida! připravil komentovanou pitvu kravího oka. Na sluch se zaměří třeba Mendelova univerzita, která zasvětí návštěvníky do tajů akustiky dřeva.

Na Vysokém učení technickém zájemci zkusí rozpoznat materiály jen podle hmatu. Masarykova univerzita osvětlí, jak je to s genetikou chutí a proč si někdo na brokolici pochutná a jiný se jí na kilometry vyhne. Účastníci také otestují svou schopnost rozpoznat hořkou chuť a dozvědí se, co výsledek říká o jejich DNA.

Mendelova univerzita v Brně zase umožní dětem i dospělým zjistit, jak se liší chuť jablek ze starých a krajových odrůd od těch současných. Univerzita obrany v Brně přiblíží stravování vojáků. Ukáže i přístroje a postupy, které pomáhají při skladování a hodnocení kvality potravin.

"Chybět nebudou ani prohlídky laboratoří, unikátní výstava Umění v nanosvětě, hry, soutěže a zábavný doprovodný program. A protože CEITEC je skutečně světový, kompletní program bude dostupný nejen v češtině, ale i v angličtině, aby mohli vědu všemi smysly ochutnat i cizinci žijící v Brně," uvedla mluvčí CEITEC Masarykovy univerzity Ester Jarour.

Noc vědců v areálu ZČU v Plzni ukáže v pátek veřejnosti poznávání všemi smysly

Poznávání všemi smysly představí v pátek 18 expozic Noci vědců v kampusu Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) na Borech. Na fakultách aplikovaných věd, elektrotechnické a strojní se mohou od 18:00 do 22:00 malí vědci i veřejnost seznámit třeba s virtuálním dvojníkem J. A. Komenského, virtuálním číšníkem a se zařízením, které zjistí, jaké známé osobnosti se podobají. Připraveny jsou také experimenty se zvukem, magnetickým polem, hmatové pokusy a další. Vrcholem bude ve 21:30 videoprojekce na budově fakulty designu a umění, řekl ČTK mluvčí ZČU Pavel Korelus.

Elektrofakulta ukáže simulátor padákového kluzáku, který umožní s brýlemi na virtuální realitu pohledy z ptačí perspektivy, ovládáni směru padáku, přistávání a chování v nestandardních letových situacích. Vnímání magnetického pole ozřejmí František Mach, který nedávno se svým science slamem o robotech získal druhé místo v celorepublikové soutěži Český VŠEVĚD.

Na fakultě aplikovaných věd si mohou mladí vyzkoušet moderní možnosti záznamu a zpracování zvuku, poznají akustické úpravy prostorů, vedoucí k lepší srozumitelnosti. V expozici "kybernetický šestý smysl" poznají virtuálního dvojníka J. A. Komenského, objednají si nápoje u virtuálního číšníka a předvedou jim takzvaný celebritátor, který zjistí, jaké známé osobnosti se nejvíc podobají.

Fakulta filozofická připravila dobrodružství archeologie, ekonomové ukážou, jak mohou marketéři jednoduchými triky ošálit naše smysly a mysl, a upozorní na zajímavosti nákupního chování. Fyzioterapeuté fakulty zdravotnických studií se zaměří na zdravou chůzi a modely patologií, měření a snímky nohou. Radiologové ukáží kromě typických chorob i ochranné pomůcky proti ozáření. Záchranáři představí modifikovaný ABCDE postup pro poskytování kardiopulmonální resuscitace, porodní asistentky se zaměří na správný vývoj plodu a upozorní na poškozující faktory.

Univerzita Pardubice se připojuje k Noci vědců, tématem budou lidské smysly

Univerzita Pardubice se připojí k celoevropské akci Noc vědců. V pátek otevře veřejnosti univerzitní kampus, tématem budou lidské smysly. Návštěvníci se seznámi s molekulární gastronomií, uvidí pokusy v chemických laboratořích, kreativní jedlé umění s restaurátory, zdravotnický test čichu a zraku v 3D brýlích, uvedla škola v tiskové zprávě.

Noc vědců začne v 16:00 a potrvá do 22:00. Ukázky budou v prostorách Fakulty chemicko-technologické a částečně na Dopravní fakultě Jana Pernera. V programu popularizátorů vědy ze všech sedmi fakult univerzity se zájemci dozví také to, jak je to se smysly strojů nebo jaké je to být netopýrem.

"Přes registraci bude mít veřejnost znovu možnost navštívit železniční dopravní sál, centrální dispečerské pracoviště nebo vědeckou show Michaela Londesborougha. Chybět nebude soutěž o speciální ceny Noci vědců. Vstup na akci je zdarma," uvedla mluvčí školy Martina Macková.

Návštěvníci akce mohou využít také okružní autobusovou linku, která je dopraví do univerzitního kampusu.

Zlínská univerzita nabídne experimenty i workshopy

Univerzita Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně připravuje na pátek 30. září Noc vědců. Nabídne experimenty, workshopy či přednášky. Návštěvníci budu moci zavítat do prostor Laboratorního centra Fakulty technologické, Centra polymerních systémů a Baťova institutu, sdělila ČTK mluvčí univerzity Petra Svěráková.

"Letošní ročník Noci vědců se nese na vlně tématu 'všemi smysly'. Samotná Noc vědců je kouzelná právě v tom, že nestaví žádné hranice. Letošní téma je opravdu bohaté a lze jej pojmout velmi široce. Jako každým rokem nabídneme spousty interaktivních pokusů ze všech koutů univerzity, budeme se věnovat smyslům v nejrůznějších podobách jak u lidí, tak u zvířat, a dokonce i u materiálů. Na své si rozhodně přijdou děti i dospělí. Nebude to jen o vědě, letos přidáme i trochu kultury," uvedl děkan Fakulty technologické Roman Čermák.

Téma letošní Noci vědců se projeví také v přednáškách Science Café. Zabývat se budou tím, jak ovlivňují naše smysly psychedelika, k čemu jsou smysly metrologovi nebo jak vnímá zázraky přírody fyzik. Kavárna Baťova institutu nabídne sérii prezentací 10 minut o vědě.

Tradiční součástí programu jsou experimenty. "Velkým lákadlem budou také tematické workshopy. Ty návštěvníkům představí všechny chutě světa, vonné esence, světelnou chemii a své dveře poprvé otevře i mionová observatoř, kde budou moci návštěvníci pozorovat pohyb částic," uvedla mluvčí.

Olomoucká Noc vědců láká na 120 bodů programu, zapojí se UP i FNOL

Přes 120 bodů programu včetně komentovaných prohlídek, přednášek, pokusů, ale i ohňovou show nabídne letos svým návštěvníkům Noc vědců v Olomouci. Uskuteční se tento pátek a lidé budou moci nahlédnout v Olomouci do laboratoří, přednáškových sálů i dalších prostor spojených s vědeckým bádáním. Do akce se zapojily již tradičně všechny fakulty Univerzity Palackého včetně vědeckých center. Komentované prohlídky vybraných oddělení nabídne také Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL), sdělil ČTK koordinátor akce Ondřej Martínek.

Přírodovědecká fakulta zasvětí zájemce do tajů chemie, matematiky či botaniky, výlet do minulosti slibují geologové a připraveno je i astronomické pozorování z terasy fakultní budovy. Aula fakulty se promění v AFOkino, které představí to nejlepší ze soutěžních snímků letošního ročníku festivalu Academia film Olomouc, uvedl Martínek.

Návštěvníky láká i Pevnost poznání, nabídne mimo jiné zrekonstruované planetárium a EXPO modul, upravený exponát ze světové výstavy EXPO v Dubaji. "Milovníci nočních tvorů si jistě nenechají ujít krátkou vycházku za netopýry se zoologem Evženem Tošenovským. A připojí se k nám i Novorozenecké oddělení FNOL, u jehož stanoviště si lidé na modelech panenek vyzkoušejí nácvik resuscitace novorozenců a kojenců. Novinkou bude také zprostředkování zážitků při pobytu na jednotce intenzivní a resuscitační péče," uvedla Martina Vysloužilová z Pevnosti poznání.

K Noci vědců se připojí také pedagogická fakulta, kde se bude tvořit ze dřeva i včelího vosku a programovat roboti, nebo Cyrilometodějská teologická fakulta, kde si zájemci vyzkoušejí běžné činnosti poslepu nebo se začtou do Bible pod vodou. "Pestrý program na zájemce čeká i na Filozofické fakultě UP. V budově v Křížkovského ulici zjistí, co je to Garciův efekt či fenomén koktejlové party a také třeba jak spolu souvisí čich a paměť," popsal Martínek. Fakulta tělesné kultury v Neředíně láká na netradiční sporty nebo pexeso pro nevidomé, před fakultou zaujme velký nafukovací model Země.

K Noci vědců se v pátek na Vysočině zapojí školy i hvězdárny

K letošní Noci vědců, která má přispět k popularizaci vědy, se na Vysočině v pátek připojí Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ), jihlavské gymnázium nebo Hvězdárna Třebíč a Astronomický klub Pelhřimov. Jeho odpolední program bude na Masarykově náměstí a večerní v budově gymnázia, řekl ČTK předseda klubu Jakub Hraníček.

"Noc vědců pořádáme už od roku 2007. Máme to rozdělené na odpolední program, který je na náměstí a je zaměřený na pozorování pomocí hvězdářských dalekohledů, během dne můžeme většinou pozorovat jen Slunce, případně nějaké pozemní objekty, dost záleží na počasí," řekl Hraníček. Součástí večerního programu budou přednášky i experimenty s kapalným dusíkem nebo detekcí radioaktivních částic. Společně s klubem, který má 20 členů, pořádá akci pelhřimovské gymnázium a obchodní akademie.

Zažít fyziku všemi smysly slibuje v pátek i Astronomická společnost Jihlava nebo Hvězdárna Třebíč, která nabídne přednášky, soutěže a pozorování noční oblohy.

Na přednášku Jiřího Bláhy o zraku v prostorách půdy barokního kostela nebo na přednášku Marka Eislera o sluchu a zvuku a jejich vlastnostech a měření budou moci lidé v pátek jít do Univerzitního centra Telč, které sídlí v bývalé jezuitské koleji. Historii jezuitského řádu přiblíží výklad Jaroslava Makovce.

Témata: Noc vědců Vědci