Chodské slavnosti v plném proudu. Proč si vyrazit do Domažlic?

Domažlice.

Autor: ČTK

13. srpna 2022 19:34

Přemýšlíte, kam v neděli vyrazit na výlet? Zkuste v Domažlicích 68. ročník Chodských slavností spojených s tradiční Vavřineckou poutí. Hlavní program, plný chodské dudácké muziky, tance, vyprávění, ale i pestrých chodských krojů se odehrává na dvou hlavních pódiích dnes a v neděli.

Dva uplynulé ročníky jedné z největších a nejstarších folklorních slavností v Česku poznamenala pandemie koronaviru. V roce 2020 se kvůli vládním nařízením slavnosti konaly jen ve virtuálním prostředí a na internetu se vysílala předtočená vystoupení souborů, loni se slavnosti uskutečnily v omezeném rozsahu.

Před pandemií na se na kulturní program, na trhy na náměstí a na mše pod širým nebem sešlo za víkend až 80.000 lidí z Česka i zahraničí, loni při omezeném rozsahu byla účast zhruba čtvrtinová. Letos ale pořadatelé připravili slavnosti opět v plném rozsahu a očekávají vysokou návštěvnost.

K Chodským slavnostem patří neodmyslitelně Svatovavřinecká pouť. Stěžejními body její církevní části je dopolední mše sloužené před kostelíkem svatého Vavřince na vrchu Vavřineček. Na bohoslužby sem každoročně z Domažlic míří průvod stovek věřících, mnozí z nich jdou ve svátečních chodských krojích.

Pouťové chodské koláče, bohatě zdobené makem, tvarohem a povidly, malovanou chodskou keramiku a další rukodělné produkty se budou prodávat na staročeském jarmarku na náměstí Míru, v ulici Msgre. B. Staška a v části Chodské ulice.

Témata: Domažlice