Olympiáda 2022 na vlastní kůži? Existuje místo, kde si ji děti mohou vyzkoušet!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. února 2022 21:17

V brněnském areálu Nové Zbrojovky dnes před polednem začal Olympijský festival, který má především dětem ukázat různé zimní sporty a dát jim možnost si je vyzkoušet. Olympijské hry začaly v Pekingu také dnes.

V brněnském areálu jsou ledové plochy, okruh pro běžkaře, malý skokanský můstek či curlingová dráha. Problémy však může pořadatelům dělat počasí. O víkendu má být v Brně okolo osmi stupňů, příští týden i kolem deseti a nad nulou má být i v noci, takže sníh nebude mít ani šanci umrznout.

Na zahájení přišli vedle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) a jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) i ambasadoři a bývalí olympionici, tedy krasobruslař Tomáš Verner a brněnská tenistka Lucie Šafářová. "Nikdo mě nemusel ani přemlouvat, abych byl ambasadorem. Český olympijský tým dělá úžasné věci a olympijský festival je vlajková loď. Zvlášť v dnešní době je to heroický výkon, že se festival koná, strach měli asi všichni, že by se nemohl konat. A děti se díky tomu mohou přitáhnout ke sportu," řekl Verner novinářům.

Do Brna mají během olympiády zamířit i čeští olympionici, aby se mohli setkat s fanoušky a pobavit se s nimi, v lepším případě i přivézt ukázat medaili. "Nerad odhaduju, kolik jich můžeme mít, ale myslím si, že šest. Hvězdy zazáří a objeví se nějaké nové. Českým sportovcům věřím," řekl Verner. Na zahájení přijeli například i bývalí čeští skokani na lyžích František Jež a Jan Mazoch.

Kromě již zmíněných sportů je v areálu i malý svah pro sjezdové lyžování či snowboard, lze si vyzkoušet biatlonovou střelbu, jízdu v bobu, na saních či skeleton. Jsou zde i sporty, které nejsou vázané na zimu, a to šachy, atletika a také netradiční snowvolejbal, tedy volejbal na sněhu.

Témata: olympiáda