Daniela Šinkorová a tvůrci Cyberpunk 2077 na jednom místě? V Brně odstartuje zbrusu nový festival!

Šinkorová, Daniela 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. října 2021 12:19

Nový festival Brno Creative Days spojí pod jednou střechou a jednou hlavičkou několik tvůrčích akcí, například festival Prototyp a setkání moderních kutilů Maker Faire. Na brněnském výstavišti se o nadcházejícím víkendu potkají umělci, vynálezci, vědci, programátoři počítačových her i technologičtí nadšenci.

Od 22. do 24. října mohou zájemci navštívit tvůrčí dílny a přednášky nebo vyzkoušet interaktivní objekty a vynálezy. Program ČTK poskytla za pořadatele Barbora Olšanová.

Brněnský festival Prototyp se pohybuje na hraně vědy a umění, každoročně představuje exponáty, které propojují oba světy. Letos jej otevře módní přehlídka z dílny Daniely Šindelkové. Návštěvníci pak od pátku do neděle uvidí interaktivní i audiovizuální instalace, z nichž některé vznikaly v době koronavirových omezení. Autoři z Česka i ciziny jsou studenti i profesionálové z různých sfér umění.

V sobotu začne Výstava herního průmyslu. Nabídne náhled do historie českých her a představí jejich vývoj jako jeden z nejrychleji rostoucích sektorů ekonomiky. Příchozí si mohou vyzkoušet známé české počítačové hry i hříčky od nezávislých tvůrců. Součástí akce je přednáška tvůrců her Kingdom Come: Deliverance a Cyberpunk 2077.

Akce Maker Faire Brno návštěvníkům nabídne experimenty s moderními technologiemi, řemesly a vědou. "Od jiných akcí nás odlišuje především osobní kontakt s tvůrci a možnost si na věci sáhnout a zábavně tvořit," uvedl organizátor Maker Faire Vojtěch Kolařík. Své prototypy budou na akci prezentovat začínající firmy, vysoké školy i studenti. Lidé uvidí třeba robotického psa, vyzkouší si velké modely na dálkové ovládání a programování.

Na podobné publikum se orientuje také Bastlfest, kutilská přehlídka pro rodiče s dětmi, která se bude konat od 20. listopadu ve vědeckém zábavním parku Vida! "Dřív se k práci se dřevem nebo k pájení děti dostávaly snadno. Dnes je to něco výjimečného,“ uvedl ředitel Vidy! Lukáš Richter. Návštěvníci si vyzkouší řezání, šroubování, stloukání a pájení nebo si sešijí plyšáka. „Připravujeme i další novinky. Studentky ČVUT, které si říkají wITches, naučí diváky kouzlit v IT. Návštěvníci si rozeberou a složí jízdní kolo nebo proniknou do umění origami," řekl hlavní organizátor akce Šimon Benda.

Témata: Daniela Šinkorová festival Brno Creative Days