Jaké je pečovat o koronavirové pacienty? Voják srovnal práci v armádě a v nemocnici!

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. března 2021 20:33

S pacienty s covidem-19 pomáhá ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně na anesteziologicko resuscitační klinice (ARK) armádní zdravotník Lukáš Slejška. Čtyřiatřicetiletý voják zažil i misi v Afghánistánu, nyní spolu se zdravotní sestrou obstarává hygienickou péči, převazuje rány, pracuje s ventilátorem.

"Je to velmi náročná práce, a to jak fyzicky, tak psychicky," uvedl Slejška. Nemocnice se stará o 136 pacientů s koronavirem, 15 je na ARK na umělé plicní ventilaci.

Voják v nemocnici původně pomáhal na urologickém oddělení, kde na nakažené pacienty nenarazil. Od ledna ale začal působit u covid pacientů na anesteziologicko resuscitační klinice, kam nastoupil kvůli povinné stáži.

"Poskytuji tady ošetřovatelskou péči. Vždy jsem tu přidělen k sestře a staráme se o jednoho nebo dva pacienty na boxu. Konkrétně se jedná o hygienickou péči, obsluhování lineárních dávkovačů, infuzních pump, práci s ventilátorem, péči o invazivní vstupy, převazy ran, polohování a podobně," řekl Slejška.

Nikdy předtím na oddělení takového typu nepracoval. "Teprve se zaučuji a snažím se neudělat více škody než užitku. Je to velmi náročná práce, a to jak fyzicky, tak psychicky. O to víc v této době, kdy je nezbytné dodržovat přísná protiepidemická opatření stran covid-19," uvedl voják.

Původně pracoval jako zdravotní sestra a po šesti letech v nemocnici vstoupil do armády, kde dostal funkci zdravotníka obvaziště. "Znamená to, že v případě bojové operace jsme první zdravotnickou etapou disponující lékařem. Jsme mobilní pracoviště, které má za úkol zabezpečit základní životní funkce vojáků a v případě potřeby je odsunout na pracoviště vyššího typu," objasnil Slejška.

Na přelomu let 2018 až 2019 absolvoval misi v Afghánistánu na základně Bagram. "Nejnáročnější byla situace, kdy na naši patrolu zaútočil sebevražedný atentátník ve vozidle naplněném výbušninami. Následkem výbuchu se jedno naše obrněné vozidlo převrátilo. Během incidentu bylo raněno pět vojáků, z toho jeden těžce," uvedl Slejška.

Podle něj je práce v zahraniční operaci diametrálně odlišná od práce v nemocnici. "Nelze to ale srovnávat. Na misi je velké riziko, že vás někdo zraní nebo zabije. Na druhou stranu na anesteziologicko resuscitační klinice má sestra obrovskou zodpovědnost za přiděleného pacienta a nesmí chybovat," dodal Slejška.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Armáda České Republiky