Slabost i střevní potíže. Čich se nevrátil, mám protilátky, těší zdravotnici, která prodělala covid!

Ilustrační foto Rozhovor

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

2. prosince 2020 14:14

ROZHOVOR – K dnešnímu dni už testy potvrdily onemocnění covid-19 u více než půl milionu lidí v Česku. Byla mezi nimi i zdravotnice, se kterou redakce stars24.cz mluvila o její osobní zkušenosti s koronavirovou infekcí. Jak si s ní její tělo poradilo?

České zdravotnictví se na podzim dostala pod nápor koronavirové epidemie. Zdravotní sestra Veronika chtěla rovněž být nápomocná v první linii, sama ale skončila na nějaký čas na nemocenské. Testy u ní potvrdily nákazu koronavirem. V rozhovoru pro stars24.cz popisuje, že si něco takového zprvu nepřipouštěla.

„Přisuzovala jsem to obyčejnému nachlazení,“ vzpomíná zpětně na chvíli, kdy se u ní objevily první příznaky, např. suchý kašel. I po měsíci se potýká přinejmenším se ztrátou čichů, alespoň má ale protilátky.

Kdy a za jakých okolností se u Vás covid-19 rozvinul?

Jsem zdravotní sestra, ve středu jsem byla v práci a v sobotu jsem zjistila, že jsem byla v kontaktu s nakaženým. Ještě téhož dne mně začaly příznaky, suchý kašel a takové šimrání v krku. Přisuzovala jsem to obyčejnému nachlazení z nějakého prochladnutí. Pak se ale přidaly teploty a taková hrozně limitující slabost. Musím říct, že ta pro mě byla asi nejhorší, opravdu nejste schopen ničeho, jen ležíte v posteli.

Objevila se u Vás i ztráta chuti nebo čichu?

Prvně to začalo těmito příznaky, ta ztráta chuti a čichu přišla až asi takový pátý den. Bylo to velice nepříjemné. V čase se samozřejmě i ty příznaky prohlubovaly. Opravdu ten covid má takový ten dvoufázový průběh, kdy u mě to začalo tím kašlem, opravdu urputnou bolestí hlavy, únavou, teplotou, potom přišla ztráta chuti a čichu a v mém případě zároveň střevní potíže zažívacího rázu, nevolnost, nauzea nebo průjem.

Kdy jste nemoc konečně překonala?

Příznaky se plně rozvinuly v neděli a zhruba ve čtvrtek jsem si už myslela, že je to dobré, že mám – jak se říká – vyhráno. Bohužel… Přišla taková ta dušnost, kdy člověk nemůže v noci spát, nutí ho to kašlat. To bylo velice nepříjemné, ale trvalo to jen pár dní. Pak už to vlastně bylo dobré, že se to postupně vracelo do normálu.

A teď uplynulo kolik času od prvních příznaků onemocnění?

Měsíc, ale musím říct, že ještě teď se mi čich naplno nevrátil.

Ptala jste se někoho na to, s čím po prodělané nákaze koronavirem počítat?

Samozřejmě jsem řešila, jak by to teď mohlo vypadat. Těch tezí je mnoho, jak to vlastně bude, kdy to můžu chytit znova a nemusím. Teď je to tak, že bych měla mít teoreticky na tři měsíce protilátky. Tím, že jsem zdravotní sestra, a ministerstvo nám nařídilo každých pět dní se testovat, tak z toho já jsem teď vyjmutá, protože mám protilátky.

Ověřovala jste si nějak, zdali tomu tak doopravdy je?

Sama jsem byla zvědavá a ty protilátky jsem si nechala udělat. Opravdu je mám, takže zaplaťpánbůh za to.

V druhé části rozhovoru jsme se zdravotní sestrou probírali její zkušenost s hygienou i obvodním lékařem. Prozradila nám také, zdali je testování opravdu tak nepříjemné, jak se říká. Na webu stars24.cz se pokračování dočkáte již zítra, tedy ve čtvrtek 3. prosince!

Témata: rozhovor Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři Zdravotnictví nemoci