Chlapec se celý život "cpal" mastným a sladkým. V 17. letech mu to tělo vrátilo!

Harvey Dyer

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. července 2020 14:25

Lékaře z Velké Británie překvapil případ chlapce, který se pravidelně živil převážně smaženým a sladkým jídlem. Chipsy a hranolky na něj ale měly drastický vliv!

Harvey Dyer si už ve 14 letech stěžoval na častou únavu. Lékaři u něj odhalili nedostatek vitamínu B12 a makrotickou anémii, což je stav, při němž se vytvářejí velké červené krvinky.

Lékaři chlapci předepsali injekce B12 a dietu. Mladík je ale následně šokoval, když přiznal, že už několik let jí převážně hranolky, smažené brambůrky a čokoládu. Na jeho případ upozornil server The Sun.

Samozřejmě si občas dal i něco "normálního", například klobásu nebo salám, vůbec ale nejedl ne ovoce a zeleninu. V tomto stravovacím režimu ale navzdory dietě pokračoval dál, a to mělo tragické následky.

V den, kdy slavil 17. narozeniny, byl hoch úplně slepý. Lékaři o jeho případu informovaly v medicínských žurnálech, roli rodičů ale nezmiňují. Přesto jsou šokovaní tím, jak si chlapec zničil zdraví.

Další testy totiž prokázaly nejen pokračující nedostatek vitaminu B12 a D, ale i sníženou hodnotu minerálů v kostech, nízké hodnoty mědi a selenia a vysokou hladinu zinku. 

Právě díky tomu lékaři usoudili, že za ztrátou zraku stojí životospráva, kterou hoch vedl několik dlouhých let. Dodali, že pokud je podobný případ zachycen včas a pacient spolupracuje, lze zhoršující se problémy léčit. V tomto případě ale mladík nespolupracoval, a ztráta zraku je u něj trvalá.

Témata: Lidé potraviny mikrovlnka Jídlo lékaři zajímavosti