Strach z nákazy a fatální chyby? Zdravotník z první linie řekl, jak to jde dohromady!

Nemocnice Na Bulovce

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

16. dubna 2020 21:08

Když se zdravotník přestane bát, že se nakazí nemocí covid-19, může podle vedoucího týmu sester z Urgentního příjmu Nemocnice na Bulovce Svatopluka Žáčka začít dělat chyby. Zároveň ale nemůže přemýšlet nad mrtvými kolegy, řekl dnes na tiskové konferenci nemocnice, kam směřovali první čeští nakažení už na začátku března.

„Jít do práce s tím, že spousta vašich kolegů na celém světě už padlo, je hrozně nepříjemná situace, ale nesmíte nad tím takhle přemýšlet, protože byste do té práce vůbec nedošli,“ řekl novinářům Žáček.

Strach podle něj ale zdravotníky zároveň udržuje v obezřetnosti. „Jakmile se přestaneme bát, tak si myslím, že by mohlo dojít k tomu, že uděláme víc a víc chyb a můžete se nakazit,“ doplnil. Zároveň doufá, že současné koronavirová krize přinese zdravotním sestrám větší prestiž.

Obvyklá péče o intenzivního pacienta zahrnuje celou škálu úkonů, od léčebných až po základní jako hygienu a výživu. Pacienti pozitivní na covid-19 jsou často napojeni na plicní ventilátor, který jim podporuje nebo nahrazuje dech. 

„U pacientů s covid-19 dominuje respirační selhání, tudíž plíce přestávají plnit funkci,“ uvedl Žáček. I po vyléčení mají někteří poškozené plíce a problémy s dechem třeba podobné astmatu.

Témata: lékaři nemocnice na bulovce Zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)