Eva Pavlová: Kdo je nová první dáma a čemu se chce věnovat?

Petr Pavel a Eva Pavlová

Autor: ČTK

11. března 2023 11:28

Manželka bývalého vysokého představitele české armády Pavla také sloužila v ozbrojených silách, je podplukovnicí v záloze. Se svým současným mužem se poznali v polovině 80. let na základně v Prostějově a vzali se v roce 2004. V době, kdy byl její muž náčelníkem Generálního štábu Armády ČR (2012-2015), působila ve štábu jako komunikátorka se zahraničními vojenskými a leteckými přidělenci v ČR.

Narodila se 5. listopadu 1964 v Šumperku, kde v roce 1983 maturovala na gymnáziu a poté v letech 1986 a 1990 vystudovala Vysokou vojenskou pedagogickou školu v Bratislavě. Stejně jako její manžel byla členkou KSČ.

Pracovala také mimo jiné jako asistentka mediačního centra Manofi a byla zvolena do zastupitelstva obce Černouček na Litoměřicku, v loňských komunálních volbách mandát obhájila.

Za Petra Pavla se provdala v prosinci 2004. Z předchozího manželství má dceru Evu (1992), generál Pavel má z prvního manželství syny Jana (1990) a Petra (1993). Společně se svým manželem jsou prarodiči čtyř vnoučat.

Jako první dáma by se zaměřila zejména na téma rovnosti pohlaví a diskriminaci žen ve společnosti, na otázky rodiny a mezilidských vztahů a situaci samoživitelek. "Byla jsem samoživitelkou, prošla jsem si rozvodem. Rozvodovost narůstá, samoživitelky jsou na tom dnes hůř, než jsme byly kdysi my. Strašně ráda bych v této oblasti působila, ukazovala těmto ženám místa, kde jim dokáží pomoci a kde ta pomoc funguje," řekla Pavlová 6. ledna v debatě partnerů a partnerek prezidentských kandidátů nazvané První dámy (a pán) mezi námi pořádané Asociací společenské odpovědnosti.

Témata: Eva Pavlová Petr Pavel