Bude Petr Pavel na portrétu ve školách?

Petr Pavel

Autor: ČTK, stars24.cz

11. února 2023 12:19

Portrét současného prezidenta Miloše Zemana visí ve školních třídách už jen výjimečně, a to i kvůli finanční nákladnosti, někdy také výhradám vůči chování hlavy státu. V některých školách naposledy bývaly fotografie Václava Havla, jinde ještě žáci mohli na stěně vidět jeho nástupce Václava Klause.

Někteří ředitelé ale zvažují, že se k tradici sahající do dob monarchie možná vrátí, byť třeba jen ve své kanceláři. Sám Pavel dal najevo, že chce prezidentský úřad vykonávat civilně a bez zbytečné okázalosti.

Portrét hlavy státu nyní nevisí ani ve třídách v Základní škole Mendelova v Praze 4, uvedla její ředitelka Martina Thumsová. Tradice vystavování podobizen prezidentů ve škole skončila před deseti lety. Naposledy tak na zdech tříd pražské školy visely Klausovy podobizny, Zemanovy portréty už ne. Nynější zvyklost se podle Thumsové nebude měnit ani po nástupu nového prezidenta.

V Základní a Mateřské škole Věry Čáslavské v Praze 6 je vyvěšená podobizna prezidenta jen v některých třídách. V jiných je na zdech státní znak České republiky. Vedení školy chce letos s novým prezidentem státu výzdobu ve třídách sjednotit. To, zda nakonec dostane nad státním znakem přednost Pavlův portrét, se bude ve škole ještě řešit.

Na osmé základní škole v Sokolově sundali portrét tehdejšího prezidenta Klause asi před 15 lety. Od té doby visí ve třídách pouze státní znak. O vyvěšení portrétu nového prezidenta zatím vedení školy neuvažovalo. "Zatím to asi necháme být tak, jak jsme to měli dosud, asi tak na 90 procent," řekl ředitel školy Vladimír Vlček.

Témata: Petr Pavel Školství