TGV v Česku: Kde je slavný rychlovlak k vidění?

TGV

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. června 2022 16:41

Jeden z nejslavnějších vlaků světa je k vidění v Brně. Správa železnic (SŽ) do Česka přivezla muzejní jednotku francouzského rychlovlaku TGV z roku 1980, který postupně projel Českem až zakotvil v jihomoravské metropoli.

Vlak, který už byl vyřazený z pravidelného provozu, je vystavený mezi dalšími železničními vozy na veletrhu Rail Business Days.

Lidé už mohli vlak TGV vidět v pondělí v Praze, po veletrhu jej uvidí i v dalších městech. Správa železnic za jeho převoz a vystavování v Česku zaplatí podle webu zdopravy.cz přes 11 milionů korun.

Ve Francii začaly rychlovlaky, které dosahovaly rychlosti 300 kilometrů za hodinu, jezdit v roce 1981 mezi Paříží a Lyonem, v Česku zůstává na tratích zatím maximální rychlost 160 kilometrů za hodinu. K uskutečnění se zatím nepřiblížily ani snahy zvýšit na některých koridorových úsecích rychlost na 200 kilometrů za hodinu.

Cílem prezentace TGV v Česku je podle SŽ přesvědčit občany o výhodách stavby vysokorychlostních železnic, o nichž se však dosud jen hovoří a příprava je spíše stále na počátku. I když SŽ mluvila ještě nedávno o prvním otevřeném úseku v roce 2025 a později začala uvádět rok 2026, je otázka, nakolik je to termín reálný.

Jedná se o novostavby tratí, s nimiž v Česku nejsou žádné zkušenosti a například o přípravě novostavby trati Brno - Přerov pro rychlost 200 kilometrů za hodinu se mluví od roku 2015, přičemž termíny dostavby se pravidelně odsouvají a aktuálně sahají těsně za rok 2030.

Témata: Vlaky