Volodymyr Zelenskyj: Právník, který se proslavil ještě než dosáhl plnoletosti

Volodymyr Zelenskyj

Autor: ČTK

24. dubna 2022 14:31

Ačkoliv je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znám jako politik a dříve herec, ve skutečnosti vystudoval práva. Na dráhu advokáta se ale nikdy nevydal, v herectví se prosadil ještě, než dosáhl plnoletosti.

Zelenskyj se narodil 25. ledna 1978 v židovské rodině v průmyslovém městě Kryvyj Rih (dříve psáno jako Krivoj Rog). Podle ukrajinských médií je jeho rodným jazykem ruština.

V dětství strávil čtyři roky v Mongolsku, kde pracoval jeho otec, profesor kybernetiky. V rodném městě vystudoval práva na Ekonomickém institutu, který spadá pod Kyjevskou národní ekonomickou univerzitu, právnické praxi se nikdy nevěnoval.

Jako sedmnáctiletý na sebe upoutal pozornost svým komediálním talentem v televizní humoristické soutěži Klub vtipných a pohotových, ve kterém různé týmy soupeří ve vtipných odpovědích na otázky, improvizacích a v dalších humoristických scénkách.

 Zelenskyj kolem sebe soustředil stejně smýšlející lidi a založili úspěšnou komediální skupinu Kvartal 95, ze které v roce 2003 vybudoval televizní stejnojmenné studio.

Během kariéry se objevil také v několika filmech a proslavil se i vítězstvím v ukrajinské verzi soutěže StarDance... když hvězdy tančí nebo jako dabér filmového medvídka Paddingtona.

Témata: Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj