Aplikace Tečka a čTečka: Kolik lidí prokazuje a kontroluje bezinfekčnost mobilem?

Covid pas, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. července 2021 15:33

Aplikaci Tečka, s jejíž pomocí lidé mohou prokazovat, že jsou očkovaní proti koronaviru, otestovaní nebo po nemoci, si stáhlo přes milion lidí. Partnerskou aplikaci čTečka má staženou 366.000 uživatelů.

Denně si aplikaci Tečka otevře alespoň jednou zhruba čtvrt milionu uživatelů, za poslední týden ji otevřelo alespoň jednou asi 840.000 lidí.

Partnerskou aplikaci čTečka, která slouží naopak k přečtení a kontrole platnosti certifikátů, má staženou 366.000 uživatelů. Tato aplikace je zejména pro hygieniky a další kontrolory nebo také pro kadeřníky, obsluhu koupališť, bazénů, divadel, kin a podobně. Fungovat by měla i pro cizince v Česku.

Aplikace Tečka funguje buď pasivně pro uložení vydaného certifikátu, nebo je aktivně propojená s databází Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a o výsledky nového testu nebo podanou vakcínu se sama automaticky aktualizuje. V aplikaci je možné evidovat potvrzení i pro více lidí najednou. U certifikátů se rovněž zobrazuje, kolik času například zbývá do vypršení platnosti testu na covid-19.

Vedle aplikace je nadále možné prokazovat bezinfekčnost i papírovým dokladem. Potvrzení o tom, kdy dostali vakcínu, kdy měli negativní test na covid-19 nebo kdy se u nich nákaza prokázala, si lidé mohu dál například stáhnout i z Očkovacího portálu občana.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování covid pasy