Velikonoční mazanec: Proč se peče a odkud pochází?

Velikonoční mazanec

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. dubna 2021 12:08

Velikonoční mazanec je jednou z typických velikonočních potravin. V minulosti ale nevypadal vždy tak, jak ho známe dnes.

Typickým velikonočním pečivem je rovněž mazanec, kulatý a dozlatova upečený připomíná jarní slunce. Na památku Ježíše Krista se na jeho povrchu před upečením vyřízl kříž.

V minulosti ho rodina jedla vždy společně a každý z něj musel dostat kousek, myslelo se při tom také na dobytek. V bohatších rodinách bývalo zvykem péct pro každého člena domácnosti vlastní malý mazanec.

Toto sladké pečivo také patřilo k nejčastějším dárkům, který dostávali o velikonočním pondělí koledníci jako výslužku. Ve středověku ho pekaři rozdávali chudým, za panování Josefa II. se mazance pekly do nemocnic, škol nebo do věznic.

Historický mazanec přitom často vypadal i jinak než dnes. Byl jím označen například koláč z kousků sušeného chleba, který se namáčel do vína a prokládal se kaší. V některých evropských zemích se ale objevoval už v dnešní podobě, tedy jako bochánek ze sladkého kynutého těsta.

Témata: Velikonoce