Změna času: Proč se v česku střídá letní a zimní čas?

Změna času

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. října 2020 11:15

V noci na dnešek skončil letní čas a začal standardní středoevropský čas (SEČ), pro který se vžilo označení zimní. Ve 03:00 se hodiny posunuly zpátky na 02:00, noc tak byla o hodinu delší.

Povinné střídání času mělo podle plánu Evropské komise v příštím roce v celé Evropské unii skončit, členské státy se však měly dohodnout na tom, který čas bude zaveden celoročně. Zatím se tak nestalo a současná koronavirová krize jednání o věci odsouvá. Podle mluvčího ministerstva dopravy Františka Jemelky se věc kvůli aktuální situaci odsouvá na později a je otázkou, jestli se na jednací stůl vůbec vrátí.

Původně se letní čas zavedl kvůli úsporám energie, které jsou ale nyní zanedbatelné. Odborníci naopak upozorňují, že převažují negativní důsledky na lidské zdraví. Při volbě celoročního času by byl podle nich pro člověka příznivější jednoznačně pásmový čas, který platí v zimě.

Letní čas byl v českých zemích poprvé zaveden v letech 1915 a 1916. Vrátil se za druhé světové války v roce 1940 a trval do roku 1949. Potřetí si Češi začali posouvat hodinky před 40 lety za energetické krize. Do poloviny 90. let trval v Česku letní čas půl roku. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem EU a časový posun trvá sedm měsíců.

Témata: Změna času