Nová eRouška: Co aplikace přináší a máme se bát o data?

eRouška

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. září 2020 21:05

Stát vytáhl v tomto týdnu další nástroj v boji s koronavirem, konkrétně jde o novou verzi aplikaci eRouška. Politici apelují na lidi, aby si ji stáhli do mobilu. Co eRouška přináší a jsou kvůli ní naše data v ohrožení?

Česká vláda si od nové verze mobilní aplikace eRouška 2.1 slibuje, že díky její anonymitě si aplikaci stáhne do svých mobilních telefonů více lidí a tím by mohla pomoci v boji proti koronaviru. Nová verze je zcela anonymní a uživatele upozorní v případě, že se dostane do rizikového kontaktu s nakaženým, ovšem pokud má aplikaci také ve svém mobilu.

Jak to přesně bude probíhat? Při pozitivním testu na covid-19 dostane nakažená osoba od hygieniků unikátní kód, který zadá do aplikace. Doje tak k rozeslání varování na všechna zařízení, která telefon ve své blízkosti zaznamenal.

Lidé budou varováni, že se vyskytovali v blízkosti nakaženého, a obdrží návod, jak mají postupovat dále. Identitu nakaženého ale nezjistí. O setkání s nakaženým by se díky aplikaci měli dozvědět i lidé, které hygiena není schopna pomocí trasování najít.

Aplikace neukládá osobní data, která by mohla být lehce zneužitelná, ale pracuje na základě Bluetooth LE a rozpoznávání blízkosti podle protokolu Apple/Google. Neukládá telefonní čísla, ale pouze čas a blízkost mobilního telefonu pozitivně testovaného. Předchozí verze byla dostupná pouze pro Android, ale aktualizace poskytla možnost instalace i majitelům mobilních telefonů s operačním systémem iOS. Běží na pozadí a uživatel by měl mít zapnuté bluetooth.

Témata: eRouška Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)