Vietnamci zachraňují Česko! Bojují proti koronaviru, ale od státu nic NEDOSTANOU!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. března 2020 21:20

Vietnamci v České republice se zapojili do boje s onemocněním COVID-19. Nabízejí hasičům, policistům či záchranářům kávu či nápoje zdarma, šijí roušky či finančně i materiálně pomáhají nemocnicím.

I když mnozí jakožto cizinci nemají nárok na finanční kompenzace od státu, Vietnamci podle Minh Maie, koordinátora z organizace Viet Up, opatření vlády vítají a respektují. Někteří lidé si naopak stěžují na to, že se v některých vietnamských večerkách prodávají předražené dezinfekční gely a roušky. Podle ministerstva financí však jejich cena není regulovaná státem a může být jakákoliv.

Mnozí majitelé večerek po celé zemi podle Minh Maie označili své obchody červeným srdíčkem na znamení, že členové integrovaného záchranného systému (IZS) dostanou čaj, kávu či jiné občerstvení zdarma. V Ústeckém kraji se Vietnamci skládají na nákup plicních ventilátorů pro Masarykovu nemocnici.

V Praze i dalších městech Vietnamci šijí roušky, které putují k lékařům, policistům či seniorům. Například přes 1200 švadlen v rámci skupiny Lam Cha Me, se kterou organizace Viet Up spolupracuje, nyní šije roušky pro pražské nemocnice, vietnamští obyvatelé Jižního Města v Praze předali radnici Prahy 11 látkové roušky 23. března pro potřeby tamních domovů seniorů.

Uvedli to nezisková organizace Viet Up, která se věnuje soužití české společnosti a vietnamské diaspory v Česku, a městská část Praha 11 na svých facebookových profilech.

Mnoho Vietnamců, žijících a pracujících v Česku, jsou občany Vietnamu. Nevztahuje se tedy na ně nárok na finanční kompenzace. "V případě potřeby budeme žádat vládu, aby při kompenzacích zohlednila to, jak Vietnamci jako jediní cizinci v Česku pomáhají," řekl dnes Winter.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vietnamci