Koronavirus v Česku: Do kdy se budou objevovat nové případy nákazy?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. března 2020 16:08

V Česku je nyní 396 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to o o 52 víc než v pondělí večer, číslo dnes ale může ještě stoupat. Do kdy nákaza v zemi potrvá a kdy se počty začnou snížovat?

První tři lidé se z nemoci zcela vyléčili, naopak jiní tři pacienti nakažení koronavirem jsou podle ministerstva zdravotnictví ve velmi vážném až kritickém stavu. Celá země funguje v mimořádném režimu, lidé se učí žít s výrazným omezením volného pohybu lidí i většiny běžných aktivit. 

A ten může trvat i několik týdnů až měsíců. Experti totiž nepředpokládají, že by se situaci povedlo stabilizovat v řádu několika dní. Například molekulární biolog a odborník na DNA diagnostiku z Masarykovy univerzity v Brně Omar Šerý řekl pro DVTV, že očekává zlepšení situace v srpnu. 

"Čínská studie vychází z toho, co se dělo v Číně. Tedy dva a půl měsíce virus kulminuje a pak dva a půl měsíce postupně ubývá. Křivka nám tedy vychází na čtyři až pět měsíců, kdy se budeme s tímto problémem potýkat. Pro nás z toho vyplývá, že zhruba v srpnu bychom si mohli vydechnout a udělat si prázdniny," uvedl.

Problémem zůstává nedostatek ochranných roušek a respirátorů, které by podle vládních politiků měly do Česka dorazit ze zahraničí tento týden. Za jejich nedostatek se dnes premiér Andrej Babiš (ANO) omluvil.

Hodně lidí se rozhodlo nečekat na oficiální dodávky ochranných prostředků a spontánně začali šít látkové roušky sami doma. Dopoledne se tvořily fronty před galanteriemi, které dostaly od vlády výjimku ze zákazu prodeje. Čím dál více lidí je vidět s rouškami či šálami přes obličej na jinak většinou prázdných ulicích, v obchodech či cestách v MHD, dnes poprvé je měli i ministři včetně premiéra na tiskové konferenci po zasedání vlády.

Už nyní je jasné, že situace kolem koronaviru bude stát desítky miliard korun, bude třeba změnit i státní rozpočet. Počítá se třeba s omezením investic do armády. Krize doléhá na větší i menší firmy v řadě oborů. Jak se ekonomická situace vyvine v případě delších opatření si tak vůbec nikdo nedokáže představit.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika