Sledování veřejnosti úřady je jen začátek? Zemřel tvůrce čárových kódů, tahle tajemství ukrývají!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. prosince 2019 12:53

Ve věku 94 let zemřel spolutvůrce čárových kódů George Laurer. Jeho vynález je používán po celém světě a lidé mu dodnes přisuzují různé schopnosti, od možného monitorování světovými vládami až po vliv na kvalitu zboží. Je to ale pravda?

Laurer po vysoké škole nastoupil v roce 1951 do počítačové firmy IBM, kde v týmu výzkumníků sehrál velkou roli při vývoji univerzálního kódu pro rozpoznání výrobků (UPC).

Právě Laurer přišel s revolučním nápadem nahradit kruhy a shluky bodů původního kódu, inspirovaného morseovkou, čárkami, které se snadněji tiskly na obaly. Laurer podle BBC vyvinul čtečku, která kód dokázala přečíst.

Čárový kód funguje snímáním černých čar různé tloušťky provázených čísly. Umožňuje okamžité rozpoznání zboží a jeho ceny, což u pokladen obchodů přináší výraznou úsporu času. Kód snižuje výskyt chyb a zjednodušuje účetnictví.

Kód typu EAN, který je zřejmě nejpoužívanějším na světě, obsahuje také 13 číslic, které mohou zákazníkům ledacos napovědět. Zejména první tři číslice, které ukazují zemi původu výrobce. Pokud bylo zboží vyrobeno v České republice, tvoří první tři čísla kód 859.

Další čísla označují kód výrobce, který se skládá ze čtyř nebo pěti číslic, následně kód výrobku skládající se z pěti číslic a v závěru se nachází kontrolní číslice. Celý tento systém je poměrně prostý a náš článek by nyní mohl skončit, opak je ale pravdou. Podle mnohých totiž čárový kód ukrývá ještě jedno děsivé tajemství.

Podle vyznavačů jisté konspirační teorie slouží čárový kód zejména ke znehodnocení zboží. Poté, co jej prodavač nebo prodavačka v obchodě projedou skenerem, do něj údajně vypálí vlnu negativní energie, která daný produkt znehodnotí. "Jinými slovy řečeno: koupili jste produkt se symboly satana a energeticky velice nízké vibrace, které vkládáte do těla," uvádí jedna ze stránek zaměřená na boj proti čárovým kódům.

Další teorie tvrdí, že prodloužené čáry na EAN kódech slouží jako antény, do kterých jsou z celého světa vysílána data, která mají stejný cíl, tedy energeticky znehodnotit výrobek. Vzhledem k tomu, že čárový kód není elektronické zařízení a v drtivé většině případů se jedná pouze o znak nakreslený na obalu zboží, je i tato teorie pouze další z řady nepodložených konspirací.

Rada, jak eliminovat údajné škodlivé vlivy těchto kódů, je podle vyznavačů této teorie prostá. Stačí vzít lihový fix a kód přeškrtnout nebo začernit. Řada lidí proto vyzývá, aby spoluobčané vzali fixy do ruky a vyrazili do obchodů, kde budou kódy ničit ve velkém. Tím ale docílí zejména znehodnocení daného zboží a mohou si zadělat na pořádné problémy, zaměstnance obchodu nebo policii totiž konspirace zřejmě zajímat nebude.

Témata: Konspirační teorie Vědci Lidé čárový kód