Žralok ve Španělsku a Egyptě byl jen začátek? Vědci odhalují, proč se přibližují k lidem

Žraloci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. června 2023 15:15

Prakticky každé léto se u nějaké turistické destinace objeví jeden či více žraloků. Mohlo by se zdát, že se jich u pobřeží vyskytuje stále více, a vědci potvrdili, že tomu tak skutečně je. Proč se ale přibližují?

Vědci přišli se zjištěním, že se žraloci přibližují k rušným městům a světlu stále častěji. Ačkoliv není známa přesná příčina tohoto chování, jedním z důvodů může být odhazování rybích mršin do vody.

Žraloky lidé nelákají, mají ale silně vyvinuté smysly a cítí krev na velkou vzdálenost. Vědci v americkém Miami sledovali žraloka bělavého, žraloka vouskatého a kladivouna velkého a zjistili, že se všichni tři přibližovali k hlučným městům a světlu. A to je ve zvířecí šíři nezvyklé.

"Málo studií se zabývalo pohybem oceánských predátorů v souvislosti s urbanizací. Jiné studie ale ukázaly, že suchozemští predátoři se městům vyhýbají, a tak jsme očekávali, že tomu tak bude i u žraloků," řekl podle deníku Metro autor studie Neil Hammerschlag.

Ukázal se ale opak. Žraloci se totiž chovají jako zvířata, která částečné využívají městských oblastí, jako například medvědi. Ty lákají lidské odpadky a podobně i žraloky může přitahovat odhazování rybích mršin do moří.

Témata: žraloci