Omikron se vědcům ani trochu nelíbí! Jednu věc podle nich možná nikdy nezjistíme!

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz, ČTK

5. prosince 2021 11:11

Varianta koronaviru omikron může během několika měsíců představovat více než polovinu všech případů nákazy v Evropě. Podle předběžných dat se stále zdá, že bude omikron nakažlivější než nyní dominující varianty. Stále však není jasné, jak vážný způsobuje průběh covidu-19 a zda bude snižovat účinnost vakcín.

"Matematické modely ECDC napovídají, že varianta omikron bude zodpovědná za více než polovinu všech infekcí virem SARS-CoV-2 v zemích EU/EHP do několika měsíců," uvedla ECDC ve svém prohlášení. Evropská unie a Evropský hospodářský prostor (EHP) zahrnují 27 unijních zemí a dále Island, Lichtenštejnsko a Norsko.

Odhad ECDC podle všeho podporuje předběžné informace o velké nakažlivosti varianty omikron, která byla poprvé odhalena minulý měsíc v Jihoafrické republice, podotýká agentura Reuters. Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden zařadila omikron mezi znepokojivé varianty a řada zemí už zavedla omezení cestování z jihu Afriky a zpřísňuje koronavirová opatření.

Mluvčí WHO Christian Lindmeier zároveň novinářům řekl, že podle předběžných dat se stále zdá, že bude omikron nakažlivější než nyní dominující varianty. Ohledně jeho škodlivosti pro lidské zdraví však zatím není dostupných příliš mnoho informaci a WHO potřebuje čas, aby ji posoudila. "Zatím jsem neviděl zprávy o úmrtích spojených s omikronem," řekl.

Variantu omikron se poprvé podařilo identifikovat na jihu Afriky, v současné době se však již zřejmě komunitně šíří v řadě zemí po celém světě. Experti se domnívají, že by se brzy mohla stát jednou z dominantních variant. Stále však není jasné, jak vážný způsobuje průběh covidu-19 a zda bude snižovat účinnost vakcín.

"Jak moc bychom se měli obávat? Musíme být připravení a opatrní, nepanikařit, protože jsme v jiné situaci než před rokem," řekla na konferenci Reuters hlavní vědecká pracovnice WHO Soumya Swaminathanová. O omikronu toho vědci podle ní ještě mnoho neví. "Musíme počkat, doufejme, že bude mírnější. Ale je příliš brzy na to dojít k takovému závěru ohledně této varianty jako celku," dodala. Nynější vakcíny však podle ní zjevně poskytují proti omikronu ochranu.

Podle čísel z Jihoafrické republiky by mohla být varianta až třikrát nakažlivější, než delta, která je nyní zodpovědná za 99 procent všech nových infekcí po celém světě. "Tato varianta by musela být ještě nakažlivější, aby překonala (deltu) a stala se dominantní po celém světě. Je to možné, ale není možné to předpovědět," dodala Swaminathanová.

Kde se varianta poprvé objevila, je podle ní nejasné, mohlo to být v zemi, která se příliš nevěnuje genetickému sekvenování odebraných vzorků. "Možná to nikdy nezjistíme," řekla o původu omikronu.

Epidemioložka Michelle Groomeová z institutu nakažlivých chorob (NICD) v JAR varovala, že země zažívá "bezprecedentní nárůst" případů nákazy kvůli omikronu.

Jihoafrické středisko pro analýzu epidemií (SACEMA) a NICD ve čtvrtek uvedly, že poslední údaje ukazují, že proti variantě omikron nechrání imunita z předchozí infekce. Podle nich u ní existuje až třikrát vyšší riziko reinfekce než u variant delta a beta.

Groomeová dodala, že stále není jasné, zda se varianta omikron šíří rychleji a zda může způsobit vážný průběh nemoci. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu uvedla, že víc informací o nakažlivosti nové varianty bude mít během několika dní. Nicméně už minulý týden WHO variantu omikron zařadila mezi znepokojivé varianty, které představují "velmi vysoké" riziko.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)