Koronavirus a očkování: Na zásadní otázku dodnes chybí odpověď!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

29. prosince 2020 16:02

Očkování proti koronaviru se rozjíždí ve stále více zemích, zároveň ale nelze očekávat, že by byla opatření obratem zrušena. Dříve se také spekulovalo, že by očkovaní lidé nemuseli nosit roušky, ale ani tento plán zatím není na stole. Vědcům totiž chybí jedna zásadní odpověď.

Jak přesně vakcína proti koronaviru funguje? Tuto otázku si dnes a denně kladou mnozí, ať už zájemci o očkování, tak odpůrci. Faktem je, že se její fungování v zásadě neliší od ostatních vakcín, které známe.

Principiálně vakcína naučí imunitní systém těla rozpoznat přítomnost koronaviru v těle a to se díky očkování naučí s ním bojovat. Znamená to, že lze nemocí nadále onemocnět? Teoreticky ano.

Například vakcína společnosti AstraZeneca splnila stanovený primární cíl, tedy buď zabránit onemocnění, nebo zajistit, aby mělo u očkovaného pacienta lehký průběh.

"Žádný z dobrovolníků zařazených do klinické studie neměl těžký průběh nemoci ani nebyl hospitalizován. Ten, kdo se setkal s COVID-19 pozitivní osobou a byl sám pozitivní na základě PCR testu, měl průběh nemoci velmi lehký. I když se necháte očkovat proti chřipce, neznamená to, že ji nakonec nedostanete, ale pokud ano, zvládnete jí bez vážných komplikací," uvedla pro EuroZprávy.cz ředitelkou společnosti pro zdravotní péči pro Českou republiku Jarmila Dolečková.

Existuje ale otázka, na kterou dosud odpověď nikdo nezná. Mohou očkovaní lidé nemoc šířit dál? "Na tuto otázku zatím nemáme odpověď," řekl televizi CBS Jaime Sepulveda, výkonný ředitel Institutu pro výzkum globálního zdraví při Kalifornské univerzitě.

Vakcíny totiž nebyly testovány na šíření nemoci, ale na zabránění propuknutí vážných příznaků u očkovaných. Někteří vědci se domnívají, že by naočkovaní lidé nemoc teoreticky šířit nemuseli, výzkumy na to ale chybí.

"Nemáme klinické studie, které by potvrzovaly, že očkovaní lidé virus nepřenášejí," upozornil zakladatel společnosti Gramercy Pediatrics Dyan Hes. "Možná neonemocní, ale mohli by být stále přenašeči," dodal.

Na rozdíl od chřipky je u koronaviru problém v tom, že jej šíří i lidé bez příznaků. Kvůli tomu je ale pro vědce těžké určit, jestli mohou být přenašeči právě lidí naočkovaní, protože po vakcíně prakticky nemají vážnější příznaky nemoci.

Odborník na imunologii a infekční nemoci z Kalifornské univerzity Joel Ernst tvrdí, že dokud nebudeme mít další informace, lze bezpečně předpokládat, že "protilátky neochrání před vylučováním viru". Právě proto zatím nelze předpokládat, že bychom se navzdory plošnému očkování zbavili některých opatření a ochranných pomůcek.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování