Britská mutace koronaviru není jediná! Co vše o ní víme?!

Koronavirus SARS-CoV-2

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

21. prosince 2020 11:49

Nová mutace koronaviru, která se postupně šíří Velkou Británií a částí Evropy, byla poprvé objevena už v polovině září na jihovýchodě Anglie. Laboratorně byla zachycena až v říjnu a v listopadu se touto mutací nakazila asi čtvrtina z celkového počtu nově nakažených.

Podle zahraničních médií může být nový kmen VUI - 202012/01 až o 70 procent nakažlivější než původní koronavirus SARS-CoV-2.

Zatím ale neexistují důkazy, že by nová mutace měla vyšší pravděpodobnost úmrtí nebo vyvolávala těžší onemocnění. Není ani známo, jestli je více rezistentní vůči očkování.

Nová mutace obsahuje oproti původnímu viru 23 změn. Liší se například ve způsobu, jakým se virus naváže na buňku a jakým do ní vstupuje.

Mutace podle BBC vznikla zřejmě u pacienta, jehož imunitní systém nedokázat virus zničit. Namísto toho poskytl jeho organismus živnou půdou pro zmutování viru.

Nová mutace nahrazuje původní formy viru. V Londýně se jí ve druhém prosincovém týdnu nakazilo asi 62 procent lidí, v listopadu to přitom bylo 28 procent.

Vědci vědí o zhruba 4000 mutacích koronaviru. Ne všechny musí být nutně špatné, některé mohou virus učinit například méně virulentní. Ne však tato.

VUI - 202012/01 se šíří snadněji, a i když způsobuje stejnou závažnost onemocnění, jako předchozí typy viru, hrozí, že za kratší dobu onemocní více lidí než dosud.

Mezi další mutace patří například varianta D614G, která byla dříve detekována v západní Evropě a Severní Americe. Předpokládá se, že se D614G také šíří snadněji, ale rovněž nezpůsobuje větší komplikace než ostatní typy koronaviru.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci