Covid a chřipka: Lze chytit obě nemoci najednou?

Virus chřipky

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

3. prosince 2020 12:23

Ačkoliv hrozí, že se zdravotníci v zimních měsících budou potýkat s náporem pacientů trpících jak covidem, tak chřipkou, prodělat obě nemoci zároveň je prakticky nemožné a může se to stát pouze ve výjimečných případech. Pokud ale takový nastane, pacient může být ve velkém ohrožení.

Německý virolog a ředitel virologického ústavu Fakultní nemocnice v Bonnu Hendrik Streeck říká, že onemocnět v jednu chvíli covidem i chřipkou není příliš pravděpodobné.

"Současná infekce chřipkou a jiným virem je velmi, velmi nepravděpodobná, protože imunitní systém je v okamžiku infekce tak ostražitý, že další infekce jiným virovým onemocněním je velmi vzácná," uvedl.

"Může se to stát ve výjimečných případech a existují i publikace, ve kterých je to popsáno. Ale pak je druhá infekce podřízená. Proto neexistují žádné dvojí příznaky ve skutečném smyslu," dodal lékař.

Koronavirus se podle něj už stal součástí našeho každodenního života. "Dokázali bychom ho zvládnout jen s těmi nejtvrdšími opatřeními. Ale pak postavíme umělé přehrady, zatímco v jiných zemích bude (epidemie, pozn. red.) pokračovat, a v určitém okamžiku u nás začne znovu," říká.

Obává se také toho, že covid vyvolává u mladých lidí většinou mírné příznaky, což může vyústit v situaci, kdy takoví lidé ani nepůjdou k lékaři, protože nechtějí do karantény. U nakažených jedinců s mírnými nebo žádnými příznaky přitom nelze vyloučit možnost dlouhodobých následků.

Souběh nemocí by byl vzácný, o to více nebezpečný

Britský Úřad pro veřejné zdraví (Public Health England, PHE) varuje, že osoby, které budou mít ve stejnou dobu chřipku a covid-19 způsobený novým typem koronaviru, budou v mimořádném ohrožení života. Vyplývá to z nové studie, na kterou upozornila televize Sky News.

Studie využila údaje ze začátku pandemie ve Spojeném království. Podle ní zemřelo v důsledku kombinace onemocnění vovid-19 a chřipky až 43 procent lidí, přičemž samotnému onemocnění covid-19 podlehlo necelých 27 procent pacientů. 

Studie byla malá, vznikla na základě údajů pouze 58 pacientů, její výsledky ale odpovídají dalším podobným studiím. PHE proto plánuje v tomto výzkumu pokračovat .

Ředitelka pro ochranu zdraví a zdravotnictví v PHE Yvonne Doylová uvedla, že pacienti, kteří měli chřipku, měli menší riziko nákazy koronavirem. Varovala však, že zejména lidé se slabou imunitou riskují zdravotní komplikace a měli by se proti chřipce chránit.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) chřipka