Vědci varují: Velká část lidí, která prodělala covid, má tyhle problémy!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

20. listopadu 2020 13:27

Pětina pacientů, kteří prodělali covid-19, má psychické problémy. Vyplývá to ze studie vědců z Oxfordské univerzity, kteří analyzovali lékařské záznamy více než 60 tisíců pozitivně testovaných.

Pacienti vyléčení z covidu-19 podle vědců nemají zcela vyhráno. Podle studie publikované v odborném magazínu Lancet se u 20 procent lidí objevují v rozmezí 14 až 90 dní psychické problémy.

Vědci také zjistili, že v důsledku nákazy lidem hrozí zvýšené riziko demence, tedy poškození mozku. Podle nich se jedná o důkaz, že koronavirus má přímý vliv na mozek.

"Lidé se obávali, že pacienti, kteří přežili covid-19, budou vystaveni většímu riziku problémů s duševním zdravím. Ukazuje se, že je to pravděpodobné," uvedl profesor psychiatrie z Oxfordu Paul Harrison.

Vědci analyzovali zdravotní záznamy 69 milionů lidí ve Spojených státech, včetně více než 62 000 nakažených. V průběhu tří měsíců po pozitivním testu na covid-19 byla u jednoho z pěti lidí diagnostikována úzkost, deprese nebo nespavost.

Podle vědců se problémy u pozitivních pacientů objevovaly dvakrát více než u jiných skupin pacientů ve stejném období. Vědci ale objevili i opačný trend. U duševně nemocných osob je riziko nákazy až 65 procentní.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)