Covid a následky? Vědci vysvětlili, proč je tak zákeřný! Tohle může napáchat!

Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

13. listopadu 2020 16:20

Donedávna lékaři považovali nemoc covid-19 za respirační chorobu. Nové poznatky ale ukázaly, že se jedná i o cévní onemocnění, které může pro pacienty končit bojem o život, trvalými následky a problémy, které si lidé mnohdy nepřipouští.

Koronavirus je cévní onemocnění, tvrdí studie zveřejněná v dubnu v respektovaném odborném časopise The Lancet. Podle vědců se tím vysvětluje různorodost symptomů spojovaných s nákazou, například naběhlé a zanícené prsty chodidla nebo zánětlivé onemocnění projevující se u dětí.

Podobných případů, kdy nemoc napadala cévy, ale lékaři evidují mnohem víc. Například jednasedmdesátiletý muž s transplantovanou ledvinou, u nějž byla diagnostikovaná nemoc covid-19, zemřel na selhání několika orgánů.

Po analýze transplantované ledviny se ukázalo, že se virus replikoval v endoteliárních buňkách. Zánětlivé buňky spojené s endoteliárními se našly také v jeho srdci, tenkém střevě a plicích.

Selháním mnoha orgánů trpěla rovněž osmapadesátiletá obézní žena, která měla diabetes a vysoký tlak a zemřela na srdeční zástavu. I u ní se našly zanícené buňky endotelu v plicích, srdci, ledvinách a játrech.

I Anthony Earl je příkladem člověka, kterému koronavirus navždy změnil život. Skončil v nemocnici, kde ho lékaři museli uvést do kómatu. Nákaza muži způsobila těžkou trombózu a lékaři neměli na výběr. Museli mu amputovat nohu.

Devětapadesátiletý Anthony byl přitom zcela zdravým člověkem. V dubnu ale skončil v nemocnici a lékaři ho uvedli na pět týdnů do kómatu, aby se jeho tělo mohlo lépe vypořádat s nemocí.

Dosud se podle médií nachází na jednotce intenzivní péče v londýnské nemocnici Královny Alžběty, kde mu museli amputovat levou nohu, protože v důsledku viru se mu v ní vytvořily velké krevní sraženiny. 

Tím ale problémy muže nekončí. Pravděpodobně utrpěl i trvalé poškození plic. Momentálně dýchá pouze pomocí plicního ventilátoru, má zápal plic a sepsi.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci