Studie ukázala, jak srazit epidemii koronaviru. Stačí, aby všichni dodržovali tato pravidla!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. listopadu 2020 13:19

Plošné nošení roušek spolu s omezením pohybu mohou snížit šíření koronaviru na kontrolovatelnou úroveň a také předejít dalším vlnám pandemie.

Vyplývá to z dnes zveřejněné studie britských univerzit v Cambridgi a Greenwichi na Proceedings of the Royal Society A.

Vědci ve své práci naznačují, že pouze omezení pohybu nezabrání koronaviru SARS-CoV-2 v šíření. Pokud ale obyvatelstvo v co největší míře použije roušky, a to včetně těch podomácku vyrobených, dramaticky se může snížit přenos infekce.

"Naše analýzy podporují okamžité a všeobecné použití roušek veřejností," prohlásil Richard Stutt, který je jedním z vedoucích výzkumu na Cambridgeské univerzitě.

Doplnil, že zjištění ukazují, že plošné nošení roušek spolu se sociálním odstupem a některými omezeními pohybu může být přijatelnou cestou ke zvládání pandemie a k obnovení hospodářského života.

Ve studii vědci porovnávali dynamiku šíření koronaviru s dopadem na reprodukční číslo, což je hodnota udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný. Pokud je nižší než jedna, znamená to, že infekce ustupuje.

Ve výzkumu odborníci kombinovali různá omezující opatření a s nošením roušek. Zjistili, že když lidé tuto ochranu úst a nosu na veřejnosti vždy používají, má to až dvakrát větší účinek na snížení reprodukčního čísla než tehdy, když roušky nosí až po objevení symptomů.

Ve všech modelech, které studie ke covidu-19 posuzovala, sníží rutinní používání roušek nejméně polovinou populace reprodukční číslo pod hodnotu jedné. Roušky tak mohou přispět ke kontrole budoucích koronavirových vln a umožnit přijmout mírnější karanténní opatření.

"Plošným používáním roušek můžeme ztratit jen málo, ale přínosy by mohly být značné," dodala Stuttova kolegyně Renata Retkuteová.

Témata: Vědci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnické roušky