Koronavirus a děti: Časovaná bomba v šíření covidu! Proč nemůžeme otevřít školy?

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

2. listopadu 2020 12:03

Řada států kvůli nákaze koronavirem uzavírá nejen provozy a obchody, ale i školy. Zároveň ale rezonuje otázka, jestli je tento krok nutný, chybějící či nedostatečně vzdělávání může mít dlouhodobé dopady na vývoj dětí a budoucí generaci. Podle vědců ale nelze jejich úlohu během současné pandemie podceňovat.

Riziko nákazy od dětí není tak veliké, jako se ještě před několika měsíci tvrdilo. Odborníci totiž měli za to, že děti do pěti let vykazují deseti až stonásobně větší množství genetického materiálu koronaviru, než jejich starší vrstevníci a dospělí. 

Studie zveřejněna v JAMA Pediatrics však zjistila, že u dětí je velmi málo pravděpodobný těžký průběh covidu-19. A nové poznatky ukázaly, že děti ve věku do deseti let přenášejí koronavirus na ostatní s menší pravděpodobností, než starší adolescenti.

Podle vědců je to zřejmě dáno tím, že pokud už se děti koronavirem nakazí, obecně neonemocní a ani nemají příznaky tak často jako dospělí. Jednoduše méně kýchají a smrkají, proto virus méně šíří. 

Malé děti bez příznaků nebo s velmi mírnými příznaky mohou i přesto infekci šířit. Rizikovější jsou však z epidemiologického hlediska děti ve věku od deseti do osmnácti let.

Ti totiž mohou koronavirus na rodinné příslušníky přenášet snadněji než mladší děti, ve skutečnosti stejně snadno jako dospělí lidé. Z tohoto pohledu má podle vědců uzavírání škol svůj význam.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) dětské Děti