Vědci jsou překvapeni! Covid našli tam, kde ho nikdo nečekal!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

9. října 2020 15:27

Vědci z americké Univerzity v Minnesotě neskrývají překvapení. Je známo, že se koronavirus šíří například odpadními vodami, nově jej ale objevili i v jezeře. Jak se tam dostal?

Skupina expertů vedená Richardem Melvinem, odborným asistentem na Katedře biomedicínských věd na Lékařské fakultě Univerzity v Minnesotě, od 4. července každý týden odebírá vzorky vody z různých pláží u jezera Superior.

Vědci vzorky sbírají v rámci partnerství s organizací Minnesota Sea Grant, která usiluje o zlepšení pobřežního prostředí. 11. září ale dospěli k zajímavému zjištění. Ve vodě totiž našli virus SARS-CoV-2, který stojí za nemocí covid-19.

Šlo o velmi nízkou koncentraci viru, 10 000 krát nižší než v odpadní vodě. Přesto nález vědce překvapil. Následně však zjistili, že virus do vody přenášejí sami návštěvníci pláže. Konkrétní zdroj se odhalit nepodařilo, vědci ale hodlají spolupracovat s místními odborníky a pokusit se ho přesně určit.

Richard Watkins, lékař se specializací na infekční choroby z Akronu v Ohiu, tvrdí, že ačkoliv se SARS-CoV-2 může vyskytnout v odpadních vodách, nové poznatky naznačují, že virus se skutečně dokáže dostat i do stojatých vod.  

"O viru toho stále mnoho nevíme, takže v této chvíli nelze definitivně vyloučit nic," podotkl pro Yahoo. Expert na infekční nemocí z Univerzity v Buffalu Thomas Russo ale podotkl, že SARS-CoV-2 pravděpodobně nedokáže přežít ve vodním prostředí moc dlouho.

Podle vědců ale vůbec není důvod k panice. Přítomnost viru v jezeře je zřejmě pouze důkazem, že ve městě je vysoká koncentrace infekce, a virus se navíc ve velké vodní ploše zředí, takže jeho koncentrace by zřejmě nedokázala nikoho nakazit.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)