Zákaz zpívání má svůj důvod! Co si o něm myslí vědci?

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

4. října 2020 15:13 | Aktualizováno: 4. října 2020 21:23

Jedním z kroků, které realizuje ministerstvo zdravotnictví, je omezení některých kulturních akcí. Nejvíce mezi lidmi rezonuje zejména zákaz zpívání, který se kromě jiného dotkne i škol. Ač se lidé tomuto pravidlu vysmívají, má svůj význam.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek před nedávnem v Událostech, komentářích připustil, že se o omezení přel s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Nakonec prý ale musel ustoupit.

"My jsme se přeli o zpívání. Měl jsem představu, že by se mohl vytvořit trochu větší prostor. Budiž, dnes se prosadila varianta, která byla schválena," uvedl. 

Dodal, pro něj zákaz zpěvu není vlastně překvapení, protože na tuto činnost jako rizikovou poukazují i vědecké studie. A nutno dodat, že už poměrně dlouhou dobu.

První studie na toto téma se objevily už na jaře.  Vědci ze Singapuru zjistili, že se koronavirus SARS-CoV-2 může šířit i například zpěvem. A to zhruba podobně, jako při kašli nebo kýchání.

Ukázalo se ale, že nejméně dva pacienti se nakazili virem během pěvecké zkoušky, další přenos byl zaznamenán mezi spolubydlícími. Podle vědců to vypovídá o tom, že k přenosu může dojít prostřednictvím dýchání a zdrojem nákazy může být i řeč a jiné hlasové činnosti, jako například zpěv. 

"Důkaz takového přenosu v kombinaci s výsledky z jiných studií potvrzuje, že k nákaze dochází i při absenci, resp. před nástupem symptomů u nositelů onemocnění," uvedli autoři singapurské studie.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)