Vědci objevili protilátky na nový typ koronaviru. Budete se divit kde

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. září 2020 15:34

Vědci z Univerzitní nemocnice v Amsterdamu (UMC) ve spolupráci s dalšími výzkumnými institucemi objevili protilátky proti novému typu koronaviru. Překvapivě se nachází v mateřském mléce žen, které byly pozitivně testovány na virus SARS-CoV-2.

Odborníci v současnosti zkoumají, zda by se mateřské mléko mohlo použít k prevenci covidu u zranitelných lidí během druhé vlny pandemie.

Vědci zjistili, že protilátky z mateřského mléka se nezničí jeho pasterizací, což je nezbytné pro to, aby byly použitelné pro jiné lidi, uvedl Business Insider.

"Myslíme si, že při konzumaci mléka se protilátky přichytávají na povrch sliznice. Potom napadnou virové částice dříve, než se dostanou do těla," uvedl Hans van Goudoever, ředitel dětské nemocnice Emma působící v rámci UMC.

Univerzitní nemocnice proto spustila kampaň a chce najít 1000 žen, které jsou ochotné darovat 100 ml mateřského mléka na výzkumný projekt. Ten by mohl v budoucnu lidem zachraňovat životy.

"Ženy, které mohly mít koronavirus, aniž by si toho všimly, si mohly vytvořit protilátky, které se nacházejí v jejich mateřském mléce," vysvětlil Van Goudoever.

I kdyby se předpoklady vědců nepotvrdily, shromážděné vzorky mateřského mléka infikovaných žen budou s jejich souhlasem předmětem dalšího vědeckého výzkumu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci