Nové příznaky koronaviru? Vědci mají dobrou zprávu

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. září 2020 9:47

Není novinkou, že viroví původci nemocí nemocí mutují a covid-19, resp koronavirus, který jej způsobuje, na tom není jinak. Vědci evidují tisíce mutací, přičemž jedna z nich, která se šíří, má mírnější příznaky, než ostatní.

Singapurští vědci identifikovali další variantu nového druhu koronaviru SARS-CoV-2, v jehož genotypu chybí báze ribonukleové kyseliny (RNA) č. 382.

To podle nich což způsobuje mírnější průběh onemocnění covid-19. Vyplývá to ze studie zveřejněné v odborném časopise The Lancet, na níž upozornila německá média.

Tak jako všechny viry, i koronavirus se v průběhu času mění, a tedy mutuje. Náznaky, že ztráta jistých sekvencí ribonukleové kyseliny nového koronaviru znamená nižší obsah patogenů, byly známy již v květnu.

Jak potvrdily výsledky vědců pod vedením Barnabyho Younga z národní laboratoře pro veřejné zdraví, ani jeden z testovaných pacientů, který se nakazil touto zmutovanou formou koronaviru, netrpěl dušností a nemusel mu být dodáván kyslík.

Ačkoliv jde o pozitivní zprávu ukazující, že virus se přizpůsobuje, není známo, že by výskyt této mutace byl plošný. Dosud totiž nic nenasvědčuje tomu, že by se uvedená mutace ze Singapuru rozšířila i do jiných zemí světa.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci