První vlna odchází, druhá se blíží. Vědci spočítali, kolik jich bude celkem!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. června 2020 10:23

Jednorázová opatření, která přijala vlády mnoha zemí světa, mohou šíření koronaviru omezit, ale nezastaví jej. To ostatně dokazuje i příchod druhé vlny nemoci, která se v některých zemích už objevuje. Podle vědců je proto třeba, aby některé restrikce trvaly dva až čtyři roky, během kterých se můžeme dočkat nejméně dvou vln ročně.

Vyplývá to ze studie vědců zveřejněné v časopise Science. Experti na infekční choroby z Harvardské univerzity modelovali, jak se může onemocnění covid-19 chovat po současném vrcholu pandemie.

Zjistili, že pokud nebude vyvinuta vakcína nebo léky, nemoc se může vracet opakovaně do roku 2024. Vědci proto doporučují, aby příslušné orgány zavedly opatření minimálně do roku 2022.

Vědci také zjišťují, že šíření koronaviru nezastaví ani příchod léta. "Jednorázová opatření týkající se sociálního odstupu pravděpodobně nepostačují na stabilizaci počtu případů nákazy virem," uvedl Stephen Kissler, hlavní autor studie.

Podle něj by dodržování odstupu mezi lidmi, tedy takzvaný sociální distanc, mohlo být klíčem ke snížení počtu infikovaných osob. Sociální distanc je prevence, opatření zaměřené na zastavení hromadění lidí na jednom místě, které by umožnilo šíření infekce napříč populací. A jako takový může trvat i několik let.

Je tomu tak proto, že jednorázové sociální distancování může posunout vrcholnou fázi šíření až na konec roku, zároveň je ale pravděpodobné, že právě ke konci roku dojde k opětovnému výskytu nemoci, pokud se u viru projeví sezónní výkyvy. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)