Projevuje se koronavirus u seniorů hůř? Vědci mají jasno!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. dubna 2020 10:10

Příznaky u koronaviru jsou pochopitelně stejné jako u všech ostatní, mohou se však projevovat hůře a častěji vyžadovat hospitalizaci. Potvrdili to britští vědci na základě dostupných statistik.

Každý sedmý nakažený koronavirem je senior nad 65 let, kteří jsou podle odborníků nejčastějšími oběťmi nového typu koronaviru. Také v Česku jich je mezi 31 zemřelými v nemocnicích většina, často se nakazili v domovech důchodců.

Šance, že se u důchodců objeví příznaky vyžadující přinejmenším hospitalizaci v nemocnici, stoupá s věkem. Dokládá to studie britských vědců, na kterou se odvolává server statnews.com. 

Závažnější symptomy onemocnění Covid-19 se objevily u více než 18 % pacientů starších 80 let. Hospitalizaci vyžadovalo také 12 % nakažených ve věku 60 až 70 let. Naopak mezi třicátníky (3,4 %) a lidmi mladšími 30 let (1,1 %) byla nutná ve výrazně méně případech. 

V Česku v posledních dnech přibývá případů nákazy koronavirem v domovech pro seniory. Včera vás stars24.cz informoval, že v Litoměřicích se nakazilo 52 z 72 klientů.

Témata: důchodci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)