Svět byl před pandemií varován! Virus zabije desítky milionů lidí, zaznělo před třemi lety!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

27. března 2020 16:41

Pandemie koronaviru uvrhla svět do situace, na kterou nebyl připraven. Nelze ale říci, že by před ní nebyl varován. Už před třemi lety se totiž objevil hlas, který tvrdil, že lidstvo v dohledné době může bojovat se smrtící nemocí!

Když před třemi lety vystoupil na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově vedle politiků i spoluzakladatel společnosti Microsoft a miliardář Bill Gates, který v projevu varoval před hrozbou smrtícího viru, mnohé tím překvapil.

Tehdy se odkazoval na možnost použití virové nákazy jako genetické zbraně, média mu sice věnovala článek, větší pozornost si ale získal jen v určitých kruzích. Navzdory tomu, že už tehdy prohlašoval, že by vypuknutí epidemie mohlo v blízké budoucnosti zabít desítky miliony lidí.

Jeho obavy sdíleli i někteří další účastníci diskuse a Peter Salama, výkonný ředitel epidemiologické divize Světové zdravotnické organizace, tehdy připustil, že je jen otázkou času, kdy k něčemu takovému dojde.

Gates tehdy varoval, že světové velmoci jsou nepřipravené: vlády nemají kontakt s firmami, které tvoří vakcíny, mezinárodní zdravotnická oddělení nejsou v kontaktu mezi sebou navzájem, a armády nejsou na biologické hrozby vybaveny.

Před svým vystoupením navíc řekl deníku The Telegraph, že by "bylo relativně snadné navrhnout nový kmen chřipky." Dodal, že se dá zkombinovat verze, která se šíří rychle, s tou, která rychle zabíjí.

S podobným projevem vystoupil o rok později na přednášce ve zdravotnické společnosti v Massachusetts. Tehdy uvedl, že hrozba celosvětové epidemie, která by mohla vyhubit až třicet milionů lidí, se rok od roku zvyšuje. Po světě se totiž vlivem zvyšování lidské populace a zásahům do divoké přírody objevují nové choroby.

Gates navíc varoval, že se nutně nemusí jednat o nějaký nově zmutovaný druh chřipky či neštovice a naopak může jít o chorobu, kterou nikdo nikdy neviděl. Nejdůležitějším krokem v boji proti nové chorobě je podle něj karanténa.

Jak se nyní ukazuje, na jeho slova došlo. Ačkoliv se mrtví nepočítají v milionech, ale tisících, a ačkoliv nemoc nebyla podle dosavadních výzkumů vytvořena uměle, ale vznikla přirozenou cestou, zachvátil koronavirus téměř celý svět.

Ostatně sám Gates je nyní jedním z lidí, jehož prostřednictvím vzniká vakcína proti koronaviru. Společnost Inovio Pharmaceuticals, která spolupracuje s pekingskou Advaccine Biotechnology Company na vývoji vakcíny INO-4800 proti koronaviru, už dokonce zahájila předklinické testování.

Vývoj této vakcíny je poměrně slibný a vědci disponují grantem ve výši 9 milionů dolarů, který jim věnovala Koalice pro inovace v připravenosti na epidemie (CEPI). Ta vznikla v Norsku v roce 2017 s cílem financovat a koordinovat vývoj nových vakcín. Mezi její zakladatele patří vlády Norska a Indie a Gatesova nadace Wellcome Trust a Bill & Melinda Gates Foundation.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)