KORONAVIRUS a mobilní telefon? Vědci spočítali, jak dlouho trvá RIZIKO NÁKAZY!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. března 2020 11:00 | Aktualizováno: 5. března 2020 13:46

Koronavirus Covid-19 se nepřenáší pouze mezi lidmi, podle vědců pravděpodobně může ulpět i na předmětech, a to i po několik dní. Experti nyní prozradili, jak dlouho pravděpodobně přežije na mobilním telefonu.

Vědci už zjistili, že rizikový kontakt s nakaženým je na méně než 1,6 metru trvající déle než 15 minut. Klasická rouška, neboli ústenka, navíc nechrání před nákazou, ale její nositel nemůže ohrozit své okolí. Pro ochranu před infekcí jsou třeba respirátory.

Riziko nákazy podle doporučení může zmírnit pravidelné mytí rukou mýdlem pod tekoucí vodou. Špatně si ale ruce myje až 95 procent lidí, sedm procent žen a 15 procent mužů si nemyje ruce po použití WC, polovina mužů nepoužívá mýdlo. Rukama se přitom přenáší až 80 procent infekcí.

Ruce je třeba si mýt pokaždé, když člověk přijde zvenčí, zejména jede-li hromadnou dopravou. Virus, ať už chřipka nebo koronavirus, může na hladkých površích přežívat až dva dny. Riziková jsou tak místa, kterých se dotýká během dne mnoho lidí, například madla v hromadné dopravě nebo dveře od veřejných či společných toalet.

Tam je vhodné na kliku sahat papírovou utěrkou nebo si otevřít loktem. Pokud není k dispozici tekoucí voda a mýdlo, doporučuje se alespoň dezinfekce. Aby zabránila virové nákaze, musí být určena na likvidaci virů.

Virus ale pravděpodobně může na různých površích přežít až několik dní. Uvedl to pro americká média imunolog Rudra Channappanavar, který studuje koronaviry na University of Tennessee Health Science Center.

Konkrétně na skle, tedy na obrazovce mobilního telefonu, může koronavirus přežít až 96 hodin (čtyři dny) při běžné pokojové teplotě!

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) mobily