Koronavirus v Česku? Expert řekl, KDE SE OBJEVÍ!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. února 2020 8:24 | Aktualizováno: 1. března 2020 15:56

Koronavirus Covid-19 se po Evropě šíří značnou rychlostí a je stále více pravděpodobné, že se objeví i v Česku. Experti s tím počítají, nadále ale mírní paniku a upozorňují, že by se lidé neměli nechat vystrašit.

Koronavirem se dosud nakazilo přes 83.000 lidí, zemřelo jich přes 2850. Procento úmrtnosti je zhruba 3,4 procenta. Drtivou většinu všech případů i obětí eviduje Čína (78.927 nakažených, 2780 úmrtí). 

Covid-19 zasáhl již 53 zemí a rozšířil se na všechny kontinenty kromě Antarktidy. Posledním zasaženým světadílem byla Jižní Amerika, kde se nemoc poprvé vyskytla 25. února v Brazílii. Do Evropy se nemoc dostala již koncem ledna.

První tři případy ohlásili lékaři 24. ledna ve Francii, v současnosti je zasaženo 21 evropských zemí. Nejvíce nakažených je v Itálii, která hlásí 655 případů onemocnění a 17 případů úmrtí. 

V Česku se nemoc zatím neobjevila a podle expertů není důvod k panice. "Kdybych žil ve Wuhanu v Číně, bál bych se koronavirové infekce. Protože ale žiju ve střední Evropě a jsem shodou okolností biochemik, co se celý profesionální život zabývá viry, tak se nebojím koronaviru, ale naších reakcí na něj," napsal na sociální síti docent Jan Konvalinka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

"Bojím se toho, že mě někde v cizině někdo zavře preventivně do karantény. Bojím se, že moji vyděšení spoluobčané pod vlivem mediální masáže vykoupí základní potraviny, a nebude co k večeři. Bojím se, že populističtí politici ve snaze předvést svaly zavřou hranice a pošlou celou Evropu do recese; a hlavně, že se jim ty mimořádné stavy a omezování a atmosféra strachu zalíbí a ty hranice už neotevřou," dodal.

Podle něj by lidé neměli zbytečně zmatkovat. Nevidí totiž jediný důvod k panice. "Myjte si ruce, jezte ovoce a zeleninu a nenechte se vystrašit," doplnil.

Je pravděpodobné, že se virus dříve či později objeví v Česku, a počítá s tím i Světová zdravotnická organizace. Podle šéfa její české pobočky Srđana Matiće se dá jen čekat. "Lze očekávat, že první případ koronaviru se objeví v nemocnici. Stejně jako v Itálii (kde personál podle italského premiéra Conteho nedodržel všechna bezpečnostní opatření," prozradil Blesku, kde se objeví nemoc nejdříve.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) viry a bakterie WHO (Světová zdravotnická organizace)