Může koronavirus vyhladit lidstvo? Vědci se podívali na černé scénáře!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

2. února 2020 9:59

Kolem koronaviru se množí spekulace a vzniká přehnaná hysterie. Ve skutečnosti větší, než jakou si nemoc zaslouží. Není radno ji podceňovat a jde o problém, kterým se svět musí zabývat. Jak ale upozornil odborný magazín Psychology Today, "nejedná se o konec světa."

Server Business Insider zveřejnil před několika dny studii vědců z Johns Hopkins Center for Health Security. Ta je stará pouhé tři měsíce a vědci v ní mapovali průběh virové pandemie, která by zasáhla celý svět.

Nezaměřovali se ale přímo na koronavirus, viry se totiž přenáší i například obyčejné nachlazení nebo SARS, nemoc, která na počátku tisíciletí napadla 8000 lidí a 774 jí podlehlo.

Autoři studie ale tvrdí, že nejpravděpodobnější scénář, který by vedl až k pandemii, může mít na kontě právě typ viru známý jako koronavirus. "Dlouho jsem si myslel, že virus který způsobí novou pandemii bude právě koronavirus," uvedl vědec Eric Toner.

Následně ale dodal, že současná virová nákaza zatím nevykazuje tak silný průběh, jako měl SARS. Přiznal ale, že vědci mají dosud jen velmi málo informací a prakticky jen vědí, že se nemoc přenáší z člověka na člověka.

Simulace, kterou vědci provedli, se netýká žádné konkrétní nemoci. Experti si vymysleli nemoc, kterou nazvali CAPS, a ve spolupráci se Světovým ekonomickým fórem a Nadací Billa Gatese mapovali, jak by se šířila z ohniska nákazy, v jejich případě z prasečí farmy v Brazílii.

Simulace ukázala, že virus by se rozšířil do všech zemí světa nejpozději do půl roku. Za rok by zabil 65 milionů lidí. Trhy by se propadly na dno a začala by masivní ekonomická krize. Děsivý scénář má ale i jedni pozitivum. Nelze jej aplikovat na stávající koronavirus.

Jak upozornil Psychology Today i sami autoři studie, analýza pracovala s nemocí, která je vražednější než SARS a šíří se více než chřipka. A to se o současném koronaviru říct nedá. Ostatně ani ekonomické změny nejsou příliš výrazné. Trhy jsou až na drobné výkyvy v řádu jednotek procent stabilní a o krizi zatím nemůže být řeč.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci viry a bakterie