Léto klepe na dveře! Jak se na něj správně připravit?

Bydlení v domě

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. května 2023 14:52

Léto je za dveřmi a teploty už v posledních dnech atakovaly tropickou třicítku. Jak se připravit na blížící se vedra tak, abyste měli doma co nejpříjemnější teploty?

Větrání a klimatizace

S příchodem teplých letních dnů je důležité udržovat byt dobře větraný. Otevřete okna ráno a večer, abyste využili příjemné a chladné proudění vzduchu. Pokud máte klimatizaci, zkontrolujte, zda funguje správně a je čistá. Čistý a chladný vzduch vám pomůže zůstat příjemně osvěženi během horkých dnů.

Zabezpečení před sluncem

Sluneční paprsky mohou způsobit zvýšenou teplotu ve vašem bytě. Zvažte instalaci stínících žaluzií, rolet nebo závěsů na okna, abyste snížili množství slunečního záření pronikajícího do místnosti. Můžete také použít lehké záclony nebo závěsy, které umožňují proudění vzduchu, ale zároveň blokují přímé sluneční světlo.

Údržba klimatizačního zařízení

Pokud máte klimatizaci, je důležité pravidelně ji udržovat. Vyčistěte filtry a zkontrolujte, zda je systém plně funkční. Můžete si také objednat profesionální údržbu, která zajišťuje optimální výkon a prodlužuje životnost klimatizačního zařízení.

Osvěžující dekorace

Vytvořte si v bytě letní atmosféru pomocí osvěžujících dekorací. Přidejte do prostoru květiny, rostliny nebo sukulenty, které přinášejí živou zeleň a vytvářejí příjemnou atmosféru. Barevné polštářky, plážové obrazy nebo jiné letní prvky mohou také přispět k vytvoření příjemného prostředí.

Udržujte nízkou vlhkost

V létě se může zvýšit vlhkost vzduchu. Používejte odvlhčovače nebo ventilátory, které pomohou snížit vlhkost a udržovat příjemnou atmosféru v bytě. Pravidelně také větrejte koupelnu a kuchyni, abyste minimalizovali vlhkost v těchto oblastech.

Venkovní prostor

Pokud máte balkon nebo terasu, připravte je na léto. Pořiďte si pohodlný venkovní nábytek, květináče a případně slunečník, který poskytne stín. Vytvořte si venkovní oázu, kde si budete moci vychutnávat slunečné dny.

Kontrola elektrospotřebičů

Pokud máte v bytě elektrospotřebiče, jako je například lednice nebo ventilátory, zkontrolujte, zda správně fungují a jsou v dobrém stavu. Ujistěte se, že jsou čisté a zabezpečte správnou ventilaci, aby se předešlo přehřívání.

Témata: Léto domácnosti Bydlení