Prezidentské volby 2023: Kde vzít hlasovací lístky?

Lidé volí v prezidentských volbách.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. ledna 2023 17:44

Druhé kolo volby prezidenta České republiky se koná v pátek 27. ledna 2023 od 14 hodin do 22 hodin a v sobotu 28. ledna 2023 od 8 hodin do 14 hodin. Hlasovací lístky pro kandidáty ve druhém kole obdrží voliči až v den voleb ve volební místnosti.

Hlasovací lístky pro finále prezidentských voleb lidé nedostanou do poštovních schránek, jako tomu bylo před prvním kolem. Obdrží je až ve volebních místnostech, pokud přijdou duel mezi generálem Petrem Pavlem a expremiérem Andrejem Babiše rozhodnout. Důvodem je to, že obce by před druhým kolem nestihly zajistit rozvoz hlasovacích lístků svým občanům.

Před prvním volebním kolem, které se konalo v půli ledna, měl každý ze zhruba 8,2 milionu voličů s trvalým bydlištěm v Česku dostat lístky do poštovních schránek tři dny před začátkem republikového hlasování, tedy přesně před dvěma týdny. Kdo je například kvůli stěhování neobdržel, mohl si je vyzvednout ve volební místnosti. Stejně tak Češi žijící v zahraničí obdrželi lístky až u volebních uren.

Zneužití lístků z prvního kola má zabránit mimo jiné změna barvy finálových lístků, které budou žluté. Sady hlasovacích lístků pro prezidentské volby jsou ve všech regionech stejné, tak jako v případě voleb do Evropského parlamentu. V těchto volbách je totiž Česko jedním volebním obvodem, na rozdíl od sněmovních či krajských voleb.

Ve volební místnosti lidé dostanou po prokázání totožnosti spolu s lístky hlasovací obálku s úředním razítkem. Do ní mají lístek se jménem preferovaného kandidáta vložit a obálku následně vhodit do volební urny. Podobně jako při senátních volbách lidé lístek nijak upravovat nemusí.

Témata: prezidentské volby 2023 Volby