Požár na Krétě, v Portugalsku či ve Španělsku: Kterým místům se raději vyhýbat?

Požár

Autor: ČTK

17. července 2022 17:20

Pokud plánujete letošní dovolenou na jihu Evropy, měli byste zpozornět. Kvůli lesním požárům na jihu Francie muselo domovy opustit už přes 12.000 lidí, další tisíce lidí vyhnal požár na jihu Španělska a s následky vlny veder se potýká také Portugalsko, Itálie nebo Řecko. Která místa jsou aktuálně zasažena?

S dvěma požáry v Gironde, z nichž jeden hoří nedaleko od Bordeaux, bojuje asi  3000 hasičů. Plameny zachvátily plochu o asi stovce kilometrů čtverečních.

Ve Španělsku zničily za několik dní lesní požáry už na 14.000 hektarů a tisíce lidí musely opustit preventivně domovy. Nejhorší je situace v jihošpanělské Andalusii, v regionu Extramadura na západě země či autonomních oblastech Kastilie-León a v severošpanělské Galicii.

Několik tisíc hasičů už týden bojuje s požáry po celém Portugalsku, kde v pátek po pádu hasičského letounu zemřel mladý pilot. Počátkem týdne našli hasiči v blízkosti hořícího kukuřičného pole u města Murtosa nedaleko Porta padesátiletou ženu, která zemřela v důsledku požáru.

Vlna veder, při níž v posledním týdnu na Pyrenejském poloostrově teploty stoupají na řadě míst přes 40 stupňů, podle odhadu zdravotních úřadů přispěla ve Španělsku a Portugalsku za týden k asi 400 úmrtím. První vlna horkého počasí letos zasáhla Španělsko před měsícem a trvala také týden, podle televize RTVE za celý červen zemřelo ve Španělsku v souvislosti s extrémními horky 829 lidí.

Také v Řecku hasiči bojují s ohněm v lesních porostech, asi 50 kilometrů jižně od Atén či na severním pobřeží Kréty, kde jim práci sužuje velký vítr. Desítky lidí byly evakuovány u letoviska Rethymnon, další požár se rozhořel dnes u krétské metropole Heráklion.

Požáry sužují už řadu dní také některé oblasti Itálie, tento týden s nimi bojovali hasiči například na Sicílii, Sardinii, v Toskánsku či v Apulii. Rozsáhlý požár borovicového háje v pátek zasáhl letovisko Bibione, kde několik turistů uprchlo před ohněm do moře.

Témata: požár